Як облікувати закладання та вирощування молодого саду

UA RU
Із цієї статті ви дізнаєтеся: як відобразити в бухобліку кошти державної підтримки на придбання садивного матеріалу, а також витрати на закладання молодого саду, вирощування та амортизацію.

Садівництво є тією галуззю сільського господарства, яка створює багаторічні насадження, отримує вирощену сільськогосподарську продукцію та утворює додаткові біологічні активи. Усі складові впливають на побудову бухобліку. Нюанси пояснимо на прикладах.

Дотація за утримання кіз та овець: подайте документи до 1 липня

Садівництво: якою нормативною базою керуватися

Садівництво пов’язане з вирощуванням плодоносних рослин, які є довгостроковими біологічними активами (далі — ДБА), що використовують у процесі виробництва сільгосппродукції і систематично надають сільгосппродукцію та/або додаткові біологічні активи (п. 4 НП(С)БО 30 «Біологічні активи»).

Однак, незважаючи на приналежність садів до біологічних активів, дія профільного стандарту на їх облік не поширюється. Сади та виноградники є плодоносними рослинами, облік яких регулює НП(С)БО 7 «Основні засоби» (п. 3 НП(С)БО 30).

Увага: плодоносні рослини складають окрему групу основних засобів (ОЗ) — «Багаторічні насадження та плодоносні рослини» (пп. 5.1.8 НП(С)БО 7).

Оскільки плодоносні рослини є складовою ОЗ, то облік їх наявності та руху оформте первинкою для обліку ОЗ довільної форми з обов’язковими реквізитами первинних документів згідно зі статтею 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-ХІV. З іншого боку, об’єкти садівництва продовжують бути ДБА, оскільки змін до облікових форм не внесли. Тому для обліку садів і виноградників й надалі керуйтеся Методичними рекомендаціями щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку довгострокових та поточних біологічних активів в сільськогосподарських підприємствах, затверджені наказом Мінагрополітики від 21.02.2008 № 73.

Щоб перевести незрілі ДБА до групи зрілих, орієнтуйтеся на лист Держсадвинпрому від 24.02.1997 № 11/02-460. Цей лист визначає строки переведення молодих насаджень до складу плодоносних.

СТРОКИ ВВЕДЕННЯ В ЕКСПЛУАТАЦІЮ НАСАДЖЕНЬ

Культура, тип насаджень

Строк переведення молодих насаджень до складу плодоносних (рік від посадки)

Яблуня, груша (підщепа сильноросла, крона округла)

7—8

Яблуня, груша (підщепа середньоросла, крона округла або плоска)

6

Яблуня, груша (підщепа слаборосла, крона плоска)

5

Вишня, персик

5

Слива, черешня, абрикос

6

Горіх грецький

8

Суниця

2

Малина, малина на шпалері

3

Смородина, аґрус, виноград

4

Увага: у разі оформлення Акта приймання довгострокових біологічних активів рослинництва (багаторічних насаджень) і передачі їх в експлуатацію за формою № ДБАСГ-1 (далі — Акт за формою № ДБАСГ-1), його слід складати щоразу, якщо:

  • збільшується вартість незрілих садів і виноградників у сумі витрат на їх вирощування щороку;
  • сади та виноградники досягли віку плодоносіння і їх переводять до складу плодоносних рослин.

Як обліковувати кошти держпідтримки на придбання садивного матеріалу

Приклад 1. Бухоблік коштів держпідтримки на придбання садивного матеріалу

ОТРИМАТИ ПРИКЛАД + ДЕТАЛЬНЕ РОЗ’ЯСНЕННЯ

Як обліковувати витрати на закладання молодого саду, вирощування та амортизацію

Приклад 2. Бухоблік витрат на закладання молодого саду, вирощування та амортизацію

ОТРИМАТИ ПРИКЛАД + ДЕТАЛЬНЕ РОЗ’ЯСНЕННЯ

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді