Як агросектору застосовувати зміни до НП(С)БО

В огляді експерт допоможе розібратися зі змінами до національних стандартів, які мають врахувати та застосовувати в бухгалтерському обліку агропідприємства.

Обліковуємо втрату сільгосппродукції під час зберігання

Мінфін Наказом «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» від 21.04.2022 № 119 (даліНаказ № 119) вчергове оновив національні стандарти для аграріїв. Зміни зачепили:

  1. агроположення НП(С)БО 7 «Основні засоби»;
  2. профільний НП(С)БО 30 «Біологічні активи»;
  3. Інструкцію, затверджену Наказом Мінфіну від 30.11.1999 (далі ― Інструкція № 291).

Зміни набрали чинності з 27.05.2022. Мета змін — конкретизувати відмінності у бухобліку біологічних активів, що застосовують у сільськогосподарській діяльності, та інших біологічних активів, які використовують в іншій діяльності аграріїв, а також наблизити оцінку біологічних активів до вимог МСФЗ.

Яких змін зазнав облік багаторічних насаджень і тварин

Косметичних змін зазнав облік багаторічних насаджень і плодоносних рослин.

Як агросектору застосовувати зміни до НП(С)БО

ОТРИМАТИ ПОРІВНЯЛЬНУ ТАБЛИЦЮ

Крім того, конкретизували назву групи для класифікації основних засобів — Багаторічні насадження, які не пов’язані із сільськогосподарською діяльністю, а також плодоносні рослини (пп. 5.1.8 НП(С)БО 7).

Урядовці навели лад у характеристиці субрахунку 108, адже плодоносні рослини (виноградники та сади) НП(С)БО 30 ще з 2018 року включає до сільськогосподарських активів, на які не поширюється стандарт. Тож облік руху, переоцінки та амортизації плодоносних рослин ведіть за…

Приклад 1. Облік придбання тварин несільськогосподарського використання

ОТРИМАТИ ПРИКЛАД ⏩

Яких змін зазнав облік саджанців, насіння та кормів

Для обліку таких активів Інструкція № 291 пропонує два рахунки: 208 «Матеріали сільськогосподарського призначення» та 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». Зауважте, що попередня редакція Інструкції № 291 дозволяла обліковувати на субрахунку 208 як власні, так і придбані матеріали. Наказ № 119 розклав усе по поличках…

Приклад 2. Облік придбаних і власних кормів

ОТРИМАТИ ПРИКЛАД ⏩

Оцінка біологічних активів за справедливою вартістю

Пріоритет оцінки за справедливою вартістю біологічних активів, які придбані/отримані зі сторони, закріпив Наказ № 119. Тільки якщо справедливу вартість визначити неможливо, стандарт дозволяє оцінити біологічні активи за первісною вартістю.

До змін біологічних активів під час первісного визнання оцінювалися винятково за первісною вартістю (п. 7 НП(С)БО 30).

Якщо показуєте біологічні активи на дату балансу за справедливою вартістю, то зменште її на очікувані витрати на продаж. Урядовці замінили поняття «витрати на місці продажу» на «витрати на продаж».

Згідно з оновленим пунктом 4 НП(С)БО 30 витрати на продаж — витрати, пов’язані з продажем біологічних активів та сільськогосподарської продукції (комісійні винагороди продавцям, брокерам, непрямі податки, що сплачуються під час реалізації продукції, за винятком фінансових витрат). Аби наразі оцінити біологічні активи та сільгосппродукцію, справедливу вартість необхідно зменшити на будь-які комісійні винагороди брокерам, непрямі податки під час продажу тощо, за винятком фінансових витрат, незалежно від того, чи продаєте активи на активному чи неактивному ринку.

Також Мінфін вилучив одну з умов, яка дозволяла аграріям оцінити біологічні активи на дату балансу за первісною вартістю, а саме: згадку про «підприємство, яке є платником податку на прибуток» (п. 7—12 НП(С)БО 30). Узагальнимо зміни в оцінці за справедливою вартістю в табл. 2.

Як агросектору застосовувати зміни до НП(С)БО

ОТРИМАТИ ПОРІВНЯЛЬНУ ТАБЛИЦЮ

Облік біологічних активів, які підприємство не контролює

Урядовці внесли норму щодо перебування на балансі біологічних активів та сільгосппродукції, щодо яких втрачений контроль. Згідно з пунктом 5 НП(С)БО 30 зі змінами, що вніс Наказ № 119, біологічні активи та/або сільгосппродукцію визнають активом, якщо підприємство контролює їх у результаті минулих подій, існує ймовірність отримання підприємством у майбутньому економічних вигід, пов’язаних із їх використанням, та їх вартість може бути достовірно визначена. Отже, якщо сільгосппідприємство втрачає контроль над біологічними активами або продукцією, то немає підстав визнавати активи і їх слід списати з балансу. Тобто у разі, якщо аграрій втратив біологічні активи чи сільгосппродукцію через воєнні дії, то згідно з НП(С)БО 30 він набуває право безперешкодно списати втрачені активи?

ОТРИМАТИ ВІДПОВІДЬ ЕКСПЕРТА


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді