Банки по новому оцінюватимуть кредитні ризики боржників

Нацбанк запровадив порядок урахування банками інформації з Кредитного реєстру НБУ під час розрахунку розміру кредитного ризику.

Тепер банки мають класифікувати за найгіршим класом боржника-фізичну особу, щодо якої в Кредитному реєстрі є інформація про його дефолт в інших банках.

Перевірити контрагента ⇨

Також банки понижуватимуть клас боржника – юридичної особи, у тому числі до найгіршого, якщо в Кредитному реєстрі є інформація про дефолт або високу ймовірність дефолту цього боржника в інших банках.

НБУ переконаний, що зміни підвищать якість оцінки банками кредитного ризику завдяки врахуванню стану виконання боржником своїх зобов’язань в інших банківських установах за інформацію з Кредитного реєстру.

Вимоги застосовуватимуть у тестовому режимі з 01.07.2019 та стануть обов’язковими для виконання з 01.12.2019.

Постанова НБУ від 16.05.2019 № 70

Ірина Чигирголовний редактор Експертус Головбух
Наші поради змусять працівників уважніше оформлювати і вчасно передавати до бухгалтерії первинні документи. Адже за кожним фактом порушення бухгалтерія зможе писати доповідні записки. Ось тоді й помилок буде менше.


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
49182

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
29476

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12180

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5387

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді