Дочірні підприємства утримують апарат управління материнської компанії: що з оподаткуванням

Теми:

Статутний капітал: формування, оподаткування та облік

Розмір регулярних платежів на утримання материнської компанії розраховують у відсотках від обороту. Відповідно, розмір цих платежів залежить від економічних результатів дочірніх підприємств.

Крім того, виплати на утримання материнської компанії сплачують не тільки на підставі статутних документів, а й рішень правління материнської компанії, що підтверджує факт надання управлінських послуг материнською компанією.

Такі регулярні платежі на утримання материнської компанії є платою за надання компанією управлінських послуг, тому є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. «б» п. 185.1 Податкового кодексу України; ПК).

Положення ПК не передбачають коригування фінрезультату до оподаткування на різниці за операціями з отримання материнською компанією внесків дочірніх підприємств на утримання її апарату управління.

Такі операції відображають за правилами бухобліку під час формування фінрезультату.

Лист ДФС від 26.07.2019 № 3498/6/99-99-15-02-02-15/ІПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

ПДВ 2024

В аналітиці експерт розбирає, що таке ПДВ, все про ПДВ 2024 – ставки, платники, бюджетне відшкодування, податкові пільги, призупинення перебігу строків давності, звільнення від ПДВ товарів, необхідних на фронті
69194

Податкові пільги з ПДВ

Податкове законодавство дає можливість застосовувати пільги і тим самим дозволяє заощаджувати на податках. Однак поводьтеся обачно із ПДВ-пільгами — вони можуть приховувати загрозу. Хто із платників податків має бути напоготові та як «розрулити» цю ситуацію — розглянемо у консультації
4857

Звільнення від ПДВ та ввізного мита генераторів та акумуляторів

Уряд звільнив від ПДВ та ввізного мита генератори, акумулятори й інше енергетичне обладнання. Дізнаєтеся: умови такого звільнення; період дії звільнення; чи стосується це продажу залишків товарів, які раніше ввезли чи придбали з ПДВ.
9973

Що змінилося в оподаткуванні ПДВ в умовах воєнного стану

Закон № 2120 запрацював 17 березня. З-поміж іншого, він уніс зміни в оподаткуванні ПДВ на період воєнного стану. Та в межах кількох сторінок нормативного документа не можна врегулювати всі особливості роботи. Контролери відреагували швидко — маємо оберемок свіжих пояснень, як працювати з ПДВ в умовах воєнного часу.
14033

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді