Як привести статут у відповідність до нового закону про ТОВ

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Чи обовʼязковим є приведення статуту ТОВ у відповідність з вимогами Закону про ТОВ, які вимоги до статуту ТОВ зараз існують, чи треба вносити до вже існуючого модельного статуту зміни. Ці та пов’язані з ними питання – у цьому огляді

Коли треба встигнути з новим статутом

Часові рамки, аби товариства з обмеженою відповідальністю оновили свої статути, встановлює Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII (далі – Закон № 2275). Цей закон скасував для ТОВ та ТДВ дію норм Закону «Про господарські товариства» від 19.09.1991 № 1576-XII, на основі якого ухвалювалися старі статути. Через це всім ТОВ необхідно було внести зміни до цих старих статутів або прийняти нові – ще до 17 червня 2019 року (п. 3 Перехідних положень Закону № 2275). З цієї дати старі статути перестали відповідати чинному законодавстві.

Увага! З 17.06.2019 р. старі статути, які не були оновлені, не відповідають чинному законодавству.

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

Якщо статут не оновили…

Якщо статут ТОВ 2023 так і не оновлений, то є гарна новина – ніякого штрафу за це не передбачено. Однак це може спричинити низку проблем:

  • статут можуть визнати через суд недійсним. Маєте також ризик того, що правомірність рішень, які приймали згідно з положеннями старого статуту, оскаржать нинішні чи колишні учасники ТОВ. Так, за п. 8 ч. 1 ст. 15 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV (далі Закон № 755) положення статуту юрособи мають відповідати чинному законодавству;
  • є ризик виведення більшої частини капіталу з ТОВ контролюючим учасником. Йдеться про ситуацію, коли у старому статуті не прописали умови щодо виходу учасників з ТОВ або ці умови не відповідають Закону № 2275. Адже за сучасним законодавством учасники, які володіють більше 50% не можуть без згоди всіх інших вийти з ТОВ (ч. 2 ст. 24 Закону № 2275). Звісно, учасники можуть і за старим статутом оскаржити в суді правомірність виходу контролюючого учасника з ТОВ, але це потребуватиме часу і додаткових зусиль;
  • проблеми у реалізації права учасників щодо скликання загальних зборів, прийняття ними рішень тощо. Наприклад, один з учасників заявляє бажання проголосувати дистанційно (ст. 35 Закону № 2275), що досить актуально під час воєнного стану чи епідемії COVID-19. Старий статут не передбачає такого права, а за Законом № 2275 є така можливість — заочне голосування у письмовій формі. Знову ж таки це може загрожувати вам судовими спорами з приводу законності результатів голосування зборів;
  • зараз уже при оновленні статуту треба сплачувати адміністративний збір 805,20 грн, якого не було, аби було все вчасно;
  • проблеми можуть бути з отриманням дозвільних документів, наприклад ліцензій;
  • це може шкодити діловій репутації керівництва ТОВ і викликати запитання у постачальників, підрядників та інших контрагентів.

Увага! Якщо з 17.06.2019 й надалі працюєте за старим статутом, маєте більше шансів судитися з учасниками.

Що варто зробити зі статутом

Для початку треба вирішити два питання:

  • розробити новий статут чи скористатися модельним статутом. Кожен з цих кроків має свої переваги. У першому випадку це буде більш унікальна та детальна розробка, але без звернення до юриста не обійтися. Другий випадок підходить для менш досвідчених користувачів, які хочуть зекономити на юристі й зробити все фактично самі;
  • які саме положення обрати в новому чи модельному статуті.

Увага! Власна розробка чи модельний статут — перше питання, яке варто вирішити.

Якщо вирішено розробити статут ТОВ самостійно, то краще звернути увагу на фразу «якщо інше не передбачено статутом товариства» в деяких статтях Закону № 2275. Вона є орієнтиром щодо того, які механізми можна змінити. Наприклад, норма щодо 6-міячного внесення вкладів (ч. 1 ст. 14 Закону № 2275) – цей термін у статуті можна прописати іншим (3 місяці, річний тощо).

Перелік обов’язкових положень статуту скоротили до трьох пунктів. Так у статуті товариства зазначаються обов’язково відомості про (ч. 5 ст. 11 Закону № 2275, а також ст. 88 ЦКУ):

  • повне та за потреби скорочене найменування товариства;
  • органи управління, їхню компетенцію, порядок у якому вони приймають рішення;
  • порядок вступу учасників до товариства та виходу з нього.

Виходить, що ціла низка нинішніх обов’язкових елементів статуту стають необов’язковими, так як їх і так уже регулює Закон № 2275. Однак їх не заборонено включати до статуту – головне, аби вони не суперечили діючому законодавству, включаючи Закон № 2275. Мова йде, наприклад про предмет і цілі діяльності, порядок утворення статутного капіталу, порядок розподілу прибутків та збитків тощо. То ж бажано взяти спочатку старий статут та проаналізувати його положення на відповідність Закону № 2275. Багато з них можна залишити й перенести до нового статуту. Наприклад, можна детально прописати:

  • строки виходу учасника з ТОВ;
  • порядок виплати дивідендів;
  • реалізацію переважного права інших учасників ТОВ на викуп частки.

Взагалі оновлений статут можна отримати зі старого шляхом виключення та правки тих положень, які не відповідають Закону № 2275.

Як бути з необов’язковими елементами статуту

Перший варіант. Можна залишити необов’язкові відомості в новому статуті, як і раніше. Позаяк статут може містити інші відомості, що не суперечать закону (ч. 6 ст. 11 Закону № 2275). Однак є така проблема: зараз зміни щодо учасників реєструють в ЄДР без зміни самого статуту. Отже, колишня практика перераховувати у статуті власників з їхніми частками може спричинити виникнення ситуації, коли зміни до ЄДР внесено, а в статуті залишилося все по-старому. ЄДР у цьому випадку має пріоритетне значення.

Другий варіант. Можна визначити розмір часток у статутному капіталі кожного з учасників, порядок внесення ними вкладів рішенням зборів засновників (учасників). Якщо аналізувати запропонований модельний статут, то пропонують саме цей варіант. Отже, варто при розробці свого статуту все ж таки ознайомитися з модельним статутом. 

Однак є елементи щодо яких треба подумати, аби їх прибрати, наприклад у деяких статутах вказується місцезнаходження ТОВ. Це не обов’язковий елемент, який цілком можна не згадувати у статуті, аби потім не поставала необхідність вносити й реєструвати зміни, якщо раптом адреса ТОВ зміниться у майбутньому.

Які особливості розробки статуту для товариств з додатковою відповідальністю 

Особливістю товариств з додатковою відповідальністю (ТДВ) є солідарна додаткова (субсидіарна) відповідальність учасників за зобов’язаннями ТДВ. Якщо один з учасників збанкрутує, то його відповідальність за зобов’язаннями товариства розподіляють між іншими (ст. 56 Закону № 2275). Через це ТДВ розробляє статут за тими ж правилами, що й ТОВ, але з урахуванням специфічних норм щодо відповідальності своїх учасників. При цьому розробленого модельного статуту для ТДВ немає.

Які переваги застосування модельного статуту

Модельний статут для ТОВ можна знайти в постанові Кабміну «Деякі питання регулярності господарської діяльності» від 27.03.2019 № 367 (далі — Постанова № 367). Застосовують цю оновлену форму ще з 28 квітня 2019 року.

Формувати редакцію модельного статуту ТОВ можна за допомогою спеціального електронного сервісу з обранням варіантів положень такого статуту. Це можна зробити на Онлайн-будинку Юстиції. Ось тут демоверсія даної процедури на основі модельного статуту.

Зокрема, з цим сервісом можна:

  • сформувати редакцію статуту, яка максимально влаштовує потреби засновників;
  • обрати різні варіанти положень статуту у форматі «запитання-відповідь» завдяки підказкам-поясненням щодо наслідків й особливостей того чи того вибору;
  • отримати автоматичну генерацію цифрового коду, який описує обрану заявником редакцію статуту. Такий код викладається у відкритій частині Єдиного державного реєстру (увага: під час воєнного стану інформація ЄДР публічно закрита);
  • мати автоматизовану генерацію (на підставі відповідей заявника на запитання системи) протоколу зборів засновників про створення ТОВ (перехід на діяльність на підставі модельного статуту);
  • отримати можливість онлайн-вибору системи оподаткування (ПДВєдиний податок);
  • використати онлайн-реєстрацію переходу від однієї до іншої редакції модельного статуту;
  • мати доступ до редакції модельного статуту та інформації про відповідний цифровий код модельного статуту.

Увага! «Модельність» статуту полягає у тому, що заявник може лише обирати з-поміж варіантів відповідей на запитання, які пропонуються порталом електронних сервісів.

Отже, за подання документів в електронній формі матимете можливість обрати більш прийнятний для конкретного ТОВ варіант підпунктів модельного статуту (з різних, запропонованих його затвердженою формою, варіантів) у режимі «запитання-відповідь». Це чудова можливість для недосвідченого юриста чи засновника. А якщо подавати документи на папері, всі підпункти сформуються «за замовчуванням».

Які зміни в модельному статуті сталися у 2023 році

Зміни у модельному статуті відбулися за постановою Кабміну від 25.04.2023 № 387, яка набула чинності з 27.07.2023 р. Оновлення такі:

  • загальні збори учасників не можуть вирішувати питання, які віднесені до виключної компетенції інших органів ТОВ (ТДВ);
  • врегульована ситуація смерті особи, яка діяла як одноосібний виконавчий орган (голова колегіального виконавчого органу) ТОВ (ТДВ) або набуття такою особою правового статусу зниклої безвісти за особливих обставин;
  • серед значних правочинів та правочинів, щодо вчинення яких є заінтересованість, уточнено порядок визначення вартості правочину. Він визначається відповідно до останньої затвердженої фінансової звітності (раніше – це було станом на кінець попереднього кварталу).

Як внести зміни до статуту або прийняти новий

Для оновлення статуту ТОВ необхідно вчинити такі кроки:

  • скликати Загальні збори, на яких прийняти рішення про внесенні змін до статуту або прийняття нового статуту з причини приведення його у відповідність з Законом № 2275;
  • рішення Загальних зборів оформити протоколом, а підписи усіх учасників на протоколі завірити у нотаріуса;
  • провести реєстрацію змін у ЄДР через держреєстратора. З цією метою слід звернутися до держреєстратора (ч. 4 ст. 17 Закону № 755). Йому подаються заява про реєстрацію змін у ЄДР (форма 3), оригінал статуту або нотаріально завірена копія, протокол Зборів засновників з нотаріально засвідченими підписами, сам статут у новій редакції (чи новий).


зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді