Лікарняний з відміткою про порушення режиму лікування: чи оплатять

У разі порушення режиму лікування — виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності припиняють

Лікарняний з відміткою про порушення режиму лікування: чи оплатять

Нові зарплатні показники та податкові правила 2024 року

Застраховані особи, які в період отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності, порушують встановлений лікарем режим, не виконують інструкцій, рекомендацій фахівців з реабілітації, або не з’являються без поважних причин у призначений строк на медогляд, у тому числі лікарсько-консультативною комісією чи МСЕК, втрачають право на її отримання з дня допущення порушення на строк, що встановлюють рішенням органу, який призначає допомогу по тимчасовій непрацездатності.

Тобто, у випадках коли лікар встановив факт порушення пацієнтом призначеного ним режиму лікування, формують новий медичний висновок із зазначенням дати та виду порушення режиму лікування.

Це передбачає Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків електронної системи охорони здоров’я, що затвердив МОЗ наказом від 01.06.2021 № 1066. Такий лікарняний є підставою для припинення страхової виплати.

До порушення режиму лікування можуть відносити:

  • відмову від огляду МСЕК та госпіталізації;
  • невиконання рекомендацій лікаря;
  • самовільне залишення закладу охорони здоров’я;
  • навмисне заподіяння шкоди своєму здоров’ю або симуляція хвороби, тощо.

Нагадуємо, що підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Його формують в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі інформації про медичний висновок у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Рішення про призначення страхової виплати, приймає роботодавець, який контролює правильність її нарахування, своєчасність здійснення, приймає рішення про відмову в призначенні або припиненні, розглядає підставу і правильність видачі відповідних документів.

За інформацією ПФУ у Вінницькій області

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52709

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21723

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18165

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді