Права споживачів фінансових послуг захистять: ухвалили законопроєкт

Облік довгострокового кредиту від банку

11.09.2019 Верховна Рада в першому читанні схвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав споживачів фінансових послуг» від 06.09.2019 № 1085-1.

Законопроєкт передбачає:

  • встановити повноваження державних органів щодо захисту прав споживачів фінансових послуг;
  • запровадити відповідальність фінансових установ за порушення прав споживачів фінансових послуг;
  • створити однакові правила для банків та небанківських установ у сфері реклами фінансових послуг та наданні інформації про них.

Документ також усуває недоліки чинного законодавства та створює єдиний для всіх кредиторів підхід:

  • у розрахунку загальної вартості кредиту для споживача;
  • у розрахунку реальної річної процентної ставки.

Після ухвалення Закону держава зможе оперативно реагувати на порушення прав громадян, які стали споживачами фінансових послуг, і притягати до відповідальності недобросовісні компанії.

За матеріалами Мінфіну


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51322

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30661

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12585

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5429

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді