Сплата податку на нерухомість у 2024 році: яку мінімальну зарплату застосовувати

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставку податку розраховуйте виходячи із мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023

image60

Орендна плата нижча за амортизацію ОЗ: оцінюємо податкові ризики

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та нежитлової нерухомості.

За об’єкти житлової нерухомості податок для фіосіб розраховується за площу, що перевищує:

  • для квартир – 60 кв. м;
  • житлових будинків – 120 кв. м;
  • різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, – 180 кв. м.

Базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Ставку податку на нерухомість встановлюють органи місцевого самоврядування в залежності від типу об’єктів та їх місцезнаходження у відсотках до мінімальної заробітної плати (МЗП), встановленої на 1 січня звітного року, та не може перевищувати 1,5% за 1 кв. м.

Оскільки у 2024 році податок нараховують за звітний 2023 рік, то ставку податку розраховуйте виходячи із МЗП, встановленої на 01.01.2023, яка складала 6 700 грн. Таким чином, максимальна ставка за кв. м не може перевищувати 100,5 грн (6 700 × 1,5%).

Отже, сума податку залежить від ставки податку, встановленої відповідною місцевою радою за місцезнаходженням кожного об’єкта нерухомості та загальної площі таких об’єктів.

Приклад.

У фізособи перебуває у власності квартира у м. Києві загальною площею 65 кв. м. Сума податку розраховують як добуток загальної площі квартири, зменшеної на 60 кв. м, та ставки податку, яка складає 1,5% (100,5 грн за кв. м).

Розрахунок суми податку:

(65-60) × 100,5 = 502,5 грн.

Довідково. За наявності у власності платника об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, у тому числі його частки, загальна площа якого перевищує 300 кв. м (для квартири) та/або 500 кв. м (для будинку), суму податку збільшують на 25 тис. грн на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості (його частку).

Податкові повідомлення-рішення про сплату сум податку, обчисленого згідно з нормами Податкового кодексу України, та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилають платнику податку до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

Податкове зобов’язання з податку сплачує фізособа протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Також платники податку на нерухомість, мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу за своєю податковою адресою для проведення звірки даних щодо:

  • об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника;
  • розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника;
  • права на користування пільгою зі сплати податку;
  • розміру ставки податку;
  • нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними ДПС і даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема, документів на право власності, податковий орган за своєю податковою адресою платника проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення у такому разі вважають скасованим (відкликаним).

За інформацією ДПС

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
62657

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158908

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
45364

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
106139

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді