Із 2023 року акціонерні товариства діятимуть за новим законом

Опублікували закон про акціонерні товариства, у відповідність із яким вони зобов’язані привести свою діяльність до 31.12.2023.

Розробили нову редакцію Закону про акціонерні товариства

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»

20.08.2022 у Голосі України № 171 опублікували Закон «Про акціонерні товариства» від 27.07.2022 № 2465-IX, який визначає порядок створення, діяльності, припинення та виділу акціонерних товариств, їх правовий статус, права та обов’язки акціонерів.

Закон, зокрема:

  • упроваджує однорівневу систему корпоративного управління;
  • дозволяє проведення загальних зборів із застосуванням електронного голосування;
  • підвищує відповідальність посадових осіб акціонерного товариства;
  • спрощує процеси злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення товариства;
  • визначає прийняття рішення про облік часток в обліковій системі, що веде Центральний депозитарій цінних паперів;
  • застосовує вимоги європейських директив MiFID II та Capital Requirements Directive (CRD) щодо корпоративного управління до інвестиційних фірм в Україні.

Крім цього, відповідні зміни вносять до Цивільного, Господарського, Кримінального процесуального кодексів України, законів України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю», «Про цінні папери та фондовий ринок», «Про депозитарну систему в Україні» та низки інших законодавчих актів України.

Закон набере чинності з 01.01.2023, крім окремих норм, які будуть чинні з 01.01.2024:

  • статей 36—55 — щодо проведення електронних загальних зборів і функціонування авторизованої е-системи.
  • підпункту 20 пункту 3 розділу «Прикінцеві та перехідні положення».

Акціонерні товариства зобов’язані привести свою діяльність, зокрема статути та внутрішні положення, у відповідність із цим законом до 31.12.2023.

За інформацією ВРУ


Сильна підтримка — сильна Україна! Це звичайно про нас із вами. Ми опинилися в невідомому досі для нас становищі. Тому щоб ви та ваша компанія залишалася у робочій колії, пропонуємо підтримку. Зекономте на передплаті фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух».

Обговоріть передплату з вашим менеджером: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні) або напишіть у чат. Миру нам.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Бухгалтерський облік торгової марки 2024

Торгові марки, бренди у компаніях світового ринку можуть мати значну вартість у бухгалтерському балансі. За якими правилами обліковувати торговельну марку, чи завжди це нематеріальний актив, коли виникає роялті з торговельної марки та правила оподаткування торговельних марок – про все це у консультації
21097

Семінари для бухгалтерів у 2024 році

Бухгалтерські семінари та вебінари ― це можливість для бухгалтера швидко опанувати новації законодавства, дізнатися рішення для специфічних робочих ситуації, а також обмінятися досвідом в бухгалтерській спільноті. Які семінари для бухгалтерів невдовзі відбудуться ― в огляді
16787

Електронний документообіг замість паперового

Електронні накладні, електронні договори, електронні акти – все це можна поєднати електронною системою документообігу з використанням електронного підпису. Розбираємо, яких правил електронного документообігу слід дотримуватися
31044

Строковий трудовий договір: оплата праці

Трудовий договір може бути як безстроковим, так і укладеним на певний строк. Наприклад, коли працевлаштовують тимчасових і сезонних працівників, або беруть працівника на «декретне» місце. Які особливості оплати праці таких працівників, на що слід звернути увагу бухгалтеру – у консультації
11499

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді