Чи мають працівники пральні і кухні пільги за роботу у важких та шкідливих умовах праці

Тонкощі нарахування відпускних на прикладі реальних історій

Такі роботи, як прання білизни, спецодягу, роботи з приготування їжі біля гарячих плит, жарових шаф, роботи з миття обладнання та інвентарю кухонь, можуть належати до робіт із шкідливими і важкими умовами праці. Тому, на робочих місцях машиніста з прання та ремонту спецодягу, кухаря (шеф-кухаря), кухонного працівника передбачили атестацію, під час якої встановлюють, чи є умови праці шкідливими і важкими.

Чи мають працівники пральні і кухні пільги за роботу у важких та шкідливих умовах праці

Якщо результати атестації це підтверджують, то працівники мають право на певні пільги і компенсації:

  • доплату до посадового окладу (4, 8 або 12%);
  • щорічну додаткову оплачувану відпустку тривалістю до 4 днів.

Розмір доплат та тривалість додаткової відпустки залежить від фактичних значень ступенів шкідливого (третього) класу і їх кількості.

За інформацією Управління Держпраці в Закарпатській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Як розрахувати середню зарплату для відпускних

В основі розрахунку відпускних — середня заробітна плата. Її розраховуйте за Порядком № 100. Воєнний стан змусив законодавців вкотре внести зміни до правил розрахунку середньої зарплати. Тож розглянемо, як розрахувати середню зарплату для відпускних з урахуванням усіх особливостей воєнного часу
187634

Додаткова відпустка особам з інвалідністю та учасникам бойових дій

Розглянемо додаткові відпустки особам з інвалідністю та учасникам бойових дій та розберемо, чим вони відрізняються від звичайних щорічних додаткових відпусток, питання оплати та документального оформлення таких відпусток. Огляд буде цікавий усім, у кого працюють учасники бойових дій, учасники війни, учасники АТО та працівники, які мають інвалідність (не обов’язково внаслідок військових дій)
44709

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді