Послаблення карантину не скасовує правил безпеки щодо COVID-19

Блок під заголовком новини 1 Підписуйтесь на Telegram-канал Головбух. Новини! Тут про зміни без спаму

З 11 травня заплановане поступове послаблення карантинних обмежень. Але дотримуватися правил безпеки в умовах пандемії COVID-19 слід незалежно від того, діє карантин чи ні. Це необхідно як на індивідуальному, так і на груповому рівні: рекомендації щодо запобігання поширенню COVID-19 ефективно працюватимуть лише тоді, коли їх будуть дотримуватися всі.

Дотримання фізичної дистанції та самоізоляція — це ті заходи, яких треба вживати не лише під час карантину, а й тоді, коли це фактично необхідно. Тому варто розуміти, чим карантин відрізняється від самоізоляції та фізичного дистанціювання.

Послаблення карантину не скасовує правил безпеки щодо COVID-19

Отже, карантин — це обмеження діяльності або фізична ізоляція людей, які не мають ознак захворювання. Мета карантину — запобігти поширенню захворювання на ранніх етапах.

Самоізоляція означає обмеження контактів хворих із симптомами COVID-19 для запобігання подальшому поширенню хвороби.

Фізичне дистанціювання передбачає дотримання безпечної дистанції щодо інших людей. ВООЗ рекомендує перебувати на відстані не менше метра одне від одного. Цього правила треба дотримуватися незалежно від наявності ознак захворювання або контактів з хворими на COVID-19.

Зокрема, під час походів у магазини тримайтеся на відстані не менше метра від інших і, за можливості, не торкайтеся руками очей, рота, носа. Перед доторком до кошиків або візочків обробляйте їх дезінфектором із вмістом спирту не менше 60%. Після повернення з магазину, а також після розбору принесених покупок ретельно мийте руки теплою водою з милом протягом 20–40 секунд.

Придбані овочі та фрукти слід мити так само, як і завжди. Зокрема, перед тим як торкатися до них, помийте руки водою з милом. Після цього ретельно вимийте фрукти і овочі чистою водою, особливо якщо ви їсте їх сирими.

І пам’ятаймо, що зменшити ризик зараження COVID-19 і подальшого поширення інфекції доволі просто:

  • регулярно і ретельно обробляйте руки дезінфектором із вмістом спирту не менше 60% або мийте їх теплою водою з милом протягом 20–40 секунд. Це допомагає знищити віруси, які можуть перебувати на шкірі;
  • тримайтеся від інших на відстані не менше метра. Під час кашлю, чхання або розмови з носа й рота людини виділяються дрібні краплі, які можуть містити вірус. Коли ви перебуваєте занадто близько, то можете вдихнути ці краплі та заразитися, якщо людина хвора COVID-19;
  • уникайте місць великого скупчення людей. Там набагато вища ймовірність опинитися в тісному контакті з особою, інфікованою COVID-19;
  • намагайтеся не чіпати очі, ніс і рот немитими руками. Ми торкаємося багатьох поверхонь, і таким чином вірус може потрапити на руки. Брудними руками ми можемо перенести вірус на слизові оболонки очей, носа чи рота. Звідти він здатний потрапити в організм. Саме тому універсальна порада про миття рук така важлива. Якщо все ж таки необхідно доторкнутися до обличчя, скористайтеся чистою серветкою, яку після використання слід викинути у сміттєвий контейнер;
  • дотримуйтеся правил респіраторної гігієни дихання та кашлю. Під час кашлю або чхання прикривайте рот і ніс згином ліктя або серветкою. Використану серветку слід викинути і вимити руки. Вірус передається через дрібні краплі. Правила респіраторної гігієни допоможуть вам захистити інших від грипу та ГРВІ, зокрема COVID-19;
  • самоізолюйтеся до одужання, навіть якщо у вас легкі симптоми ГРВІ. Попросіть кого-небудь доставляти вам продукти до дверей квартири. Якщо вам необхідно вийти з дому, надягайте маску. Такі заходи допоможуть захистити ваше оточення від COVID-19 та інших вірусних захворювань;
  • якщо у вас підвищилася температура, з’явилися кашель і утруднене дихання, подзвоніть до сімейного лікаря. Звернення до лікаря по телефону дозволить йому, за необхідності, оперативно направити вас до спеціалізованого лікувального закладу.

За інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ

додаток

📩 Хочете знати про зміни раніше за колег?

tg_4.png

Статті за темою

Усі статті за темою

Премія за підсумками року: нарахування та оподаткування

Річна премія — це винагорода за результатами роботи за рік. Інколи її називають тринадцятою зарплатою. Законодавство детально питання нарахування премій не врегульовує і роботодавець має певну свободу. У консультації — як нараховується річна премія, які є види, їхнє оподаткування, вплив розрахунку середньої зарплати для відпускних, лікарняних та інших виплат
68172

Міжнародний день бухгалтера 2025: ідеї привітань і святкування професійного свята

Міжнародний день бухгалтера, або Міжнародний день бухгалтерії — професійне свято бухгалтерів, яке відзначаємо щорічно 10 листопада. Тобто вже невдовзі :) Спеціально до свята ми підготували для вас п'ять порад, як незвично провести цей день
4539

Оновлені довідники податкових пільг — актуальні дані на 2025 рік

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 01.10.2025. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо
18761

Порядок ліквідації підприємства

Ліквідація — це одна з форм припинення діяльності суб’єкта господарювання. Відсутність правонаступництва, тобто передачі прав та обов’язків третій стороні, відрізняє її від реорганізації. Яка послідовність дій при ліквідації, у якій черзі погашаються борги та як звільнити працівників при ліквідації? Що таке ліквідаційний баланс підприємства? Розглянемо, як здійснюється ліквідація юридичної особи у 2025 році з огляду на воєнний стан
98611

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді