Запрацював відкоригований порядок повернення зайво або помилково сплачених податків

Мінфін затвердив зміни до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів. Зміни діють з 16.02.2024

 Мінфін підкоригував Порядок повернення зайво або помилково сплачених податків

Судові витрати: як облікувати й оподаткувати

Наказ Мінфіну від 26.12.2023 № 717

Наказ Мінфіну від 15.01.2024 № 16

Порядок повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів затвердив Мінфін наказом від 03.09.2013 № 787 (далі — Порядок).

Змінами до Порядку, зокрема, визначили, що помилково та/або надміру зараховані до бюджету податки, збори, пеня та платежі, контроль за якими покладений на органи ДПС та Держмитслужбу, не підлягають поверненню платникам, щодо яких у порядку, встановленому Законом України «Про санкції» від 14.08.2014 № 1644-VII, прийняли рішення про застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), протягом строку застосування таких санкцій.

У разі скасування в судовому порядку рішень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування про накладання на платника грошового стягнення за адмінправопорушення відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів України, яке перерахували до відповідного бюджету органом виконавчої служби або приватним виконавцем, такі кошти повертають платнику за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, на підставі поданої ним заяви.

До заяви про повернення коштів з бюджету, крім причини повернення коштів з бюджету, та номера відповідного судового рішення, слід додати:

  • копію відповідного судового рішення, засвідчену належним чином;
  • копію платіжної інструкції, згідно з якою виконавча служба або приватний виконавець перерахували грошове стягнення за адмінправопорушення до бюджету
  • або відповідну інформацію, зазначену в такій платіжній інструкції.

Також коригувань зазнав Додаток 1 «Форма подання на повернення (перерахування) помилково або надміру зарахованих до бюджету зборів, платежів та інших доходів бюджету» до Порядку.

Наказ Мінфіну від 26.12.2023 № 717, з урахуванням змін внесених наказом Мінфіну від 15.01.2024 № 16, набирає чинності з 16.02.2024 — дня офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» № 15. Абзаци другий, третій пункту 1 Змін до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 03.09.2013 № 787, затверджених цим наказом, набирають чинності одночасно з введенням в дію підпункту 2 пункту 3 розділу I Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій» від 13.07.2023 № 3223-IX.

помилково або надміру зарахованих

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21722

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2716

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7889

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді