Хвороба настала період відсторонення від роботи: чи оплатить ФСС лікарняний

Лікарняні через коронавірус СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

У разі тимчасової втрати працездатності у період, коли працівника відсторонили від виконання посадових обов’язків на час дисциплінарного провадження, лікарняні за дні непрацездатності, які співпали із періодом відсторонення, не надають.

Зокрема, не передбачено надання допомоги по тимчасовій втраті працездатності від Фонду соцстраху (далі — Фонд) для державних службовців, які знаходились на лікарняному у період відсторонення.

Хвороба настала період відсторонення від роботи: чи оплатить ФСС лікарняний

При цьому, матеріального забезпечення не надають незалежно від того, відбулось притягнення до відповідальності або дисциплінарне провадження було закрите.

Відповідно до Положення про експертизу тимчасової непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 09.04.2008 № 189, непрацездатність — це стан здоров'я (функцій організму) людини, обумовлений захворюванням, травмою тощо, який унеможливлює виконання роботи визначеного обсягу, професії без шкоди для здоров'я.

Тож у разі хвороби або травми, яка настала або триває в працівника під час відсторонення від виконання посадових обов'язків, втрата працездатності не настає, оскільки такий працівник не виконує свої посадові обов’язки у зв’язку із відстороненням. Крім того, незалежно від наслідків відсторонення, відсутній факт втрати заробітної плати через хворобу або травму, компенсувати яку покликана допомога по тимчасовій непрацездатності від Фонду.

За інформацією Фонду соцстраху


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19828

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115038

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196683

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77971

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді