Мінфін видав УПК щодо взяття на облік нерезидентів у контролюючих органах

Первинка. Податки. Зарплата. Перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Мінфін видав УПК щодо взяття на облік нерезидентів у контролюючих органах

Мінфін затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо взяття на облік (реєстрації) нерезидентів у контролюючих органах і виконання нерезидентами обов’язків платників податку на прибуток підприємств в Україні.

У чому суть?

Консультація, зокрема, роз’яснює порядок дій нерезидента, який має в Україні зареєстрований (акредитований або легалізований) відокремлений підрозділ, що знаходиться на обліку в органах ДПС як платник податку на прибуток і здійснює господарську діяльність.

Якщо станом на 01.01.2021 нерезидент здійснює господарську діяльність в Україні через такий підрозділ, такий нерезидент має подати заяву про взяття його на облік як платника податку на прибуток та передбачені ПКУ документи.

Функції щодо постановки на облік нерезидента слід покласти на уповноваженого представника і зафіксувати їх у відповідній довіреності від нерезидента.

Після взяття на облік нерезидента його постійне представництво органи ДПС знімають з обліку як платника податку на прибуток. Тобто знімають ознаку платника податку на прибуток. Подавати представництву заяву представництвом про зняття з його з обліку не потрібно.

При цьому представництво нерезидента залишається платником інших податків/ обов’язкових платежів та/ або податковим агентом у випадках, передбачених ПКУ чи іншими законодавчими актами.

Що це дає?

Роз’яснення цих питань усуне неоднозначне трактування окремих норм податкового законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.


За матеріалами Урядового порталу


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34071

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
752

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
346

Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.
438

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді