Чи включає ФОП—загальник бюджетне відшкодування з ПДВ до доходу

ФОП—загальник суму бюджетного відшкодування ПДВ за період, коли був зареєстрований як платник ПДВ, до доходу не включає.

ФОП-загальник

Інструкція та зразок, щоб подати нову декларацію ЄП за ставкою 2%

До складу загального оподатковуваного доходу ФОП зараховують:

  • виручку у вигляді безготівкових грошових коштів, зокрема відсотки банку;
  • виручку в натуральній (негрошовій) формі;
  • суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за порушення умов договорів, та інші доходи, пов’язані із здійсненням підприємницької діяльності.

ФОП, зареєстрований як платник ПДВ, не включає до витрат і доходу суми ПДВ, що входять до ціни придбаних або проданих товарів (п. 177.3 ПКУ).

Тимчасом ФОП, які працюють на загальній системі оподаткування та зареєстровані платниками ПДВ, у Книзі обліку доходів та витрат суми доходів і витрат відображають без ПДВ.

Якщо за результатами останнього податкового періоду особа має право на отримання бюджетного відшкодування, його надають незалежно від того, чи буде вона залишатися зареєстрованою як платник цього податку на дату отримання такого бюджетного відшкодування, чи ні (п. 184.9 ПКУ).

Отже, якщо ФОП на загальній системі оподаткування, який не зареєстрований як платник ПДВ, отримує бюджетне відшкодування за період, коли він був зареєстрований платником ПДВ, то суми такого бюджетного відшкодування не включають до складу загального оподатковуваного доходу.

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61691

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12162

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10204

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді