Реєстр електронних лікарняних оновили: головні зміни

ФСС повідомляє, що з оновленням Реєстру електронних лікарняних в особистих кабінетах застрахованих осіб з'явились позначки про зв'язок з виробництвом, а е-лікарняні по вагітності стають готовими до сплати вчасно.

⚡️ Як виплачувати лікарняні за електронними листками непрацездатності

Останні оновлення Реєстру стосуються позначки про зв’язок страхового випадку із виробництвом, а також врегульовують набуття е-лікарняними по вагітності та пологах статусу «готовий до сплати».

Позначка про зв’язок із виробництвом

Незалежно від обставин набуття хвороби або отримання травми, пацієнту відкриється е-лікарняний з причини «Тимчасова непрацездатність з хвороби або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві». Однак, якщо випадок стався внаслідок профдіяльності працівника, одночасно розпочнеться процедура розслідування. Участь в розслідуванні профзахворювання або нещасного випадку беруть, зокрема, представники ФСС – якщо під час розслідування зв’язок з виробництвом підтвердять, вони оновлять причину непрацездатності в електронному лікарняному. Така причина непрацездатності відображається додатково і встановлюється лікарями ФСС.

Раніше в особистих кабінетах страхувальників на веб-порталі ПФУ встановлена ФСС причина не відображалась, це створювало складнощі при призначенні допомоги і оформленні заяви-розрахунку.

Наразі зазначений лікарями ФСС зв’язок із виробництвом відображається як причина непрацездатності і доступна при перегляді е-лікарняного в особистих кабінетах.

Набуття е-лікарняного по вагітності та пологах статусу «готовий до сплати»

На відміну від решти електронних лікарняних, які стають готовими до сплати через 7 дн. після дати закриття, е-лікарняні по вагітності та пологах вважаються виданими та є готовими до сплати через 7 дн. після дати відкриття.

Раніше е-лікарняні по вагітності та пологах не змінювали свій статус на «готовий до сплати» попри вичерпання строків. У таких випадках фахівці ФСС радили страхувальникам орієнтуватись на дати і починати призначення матзабезпечення на 8 день після вказаної дати відкриття, навіть якщо статус залишився «закритим».

Наразі процес врегулювали і лікарняний по вагітності змінить свій статус з «закритий» на «готовий до сплати» через 7 днів після дати свого створення.

За інформацією ФСС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19853

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115414

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7489

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196738

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді