Як банки приймають платіжки ЄСВ від резидентів Дія Сіті

Лист ДПС від 11.02.2022 № 1793/5/99-00-04-03-01-05

Як банки приймають платіжки ЄСВ від резидентів Дія Сіті

Зарплата: розрахунки, звітність, перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Тільки-но резидент Дія Сіті подасть до банку одночасно з розрахунковим документом на виплату зарплати за відповідний період документальне підтвердження раніше сплаченого ЄСВ, банк видає суму, зазначену в грошовому чеку, та/або виконати платіжне доручення або інший розрахунковий документ.

Поки не врегулювали порядок прийняття банками на виконання розрахункових документів від резидентів Дія Сіті на виплату зарплати.

ДПС розробляє проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати». Документ усуває правову колізію щодо вимог Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ) та нині чинним Порядком, затвердженим наказом Міндоходів від 09.09.2013 № 453.

До прийняття цього наказу ДПС просить банки приймати від резидентів Дія Сіті грошові чеки, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати зарплати, на які нараховується ЄСВ, та здійснювати видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником ЄСВ розрахункових документів (документів на переказ готівки) про перерахування коштів для сплати сум ЄСВ. Водночас суми, сплачені за цими документами, мають бути не меншими за розмір, який встановлює частина 14-1 статті 8 Закону про ЄСВ.

Документальне підтвердження раніше сплаченого ЄСВ — розрахункові документи про перерахування ЄСВ (у т. ч. із поточного рахунку, відкритого в іншому банку), в яких у реквізиті «Призначення платежу» резидент Дія Сіті зазначив період, за який нарахував зарплату або середню місячну винагороду працівникам та гіг-спеціалістам, а банк платника заповнив реквізит «Дата виконання».

Нагадаємо, із 8 лютого 2022 року для компаній-резидентів увели в експлуатацію реєстр Дія Сіті. Це пов’язано із набранням чинності із 01.01.2022 Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 14.12.2021 № 1946-IX.

ЄСВ для платника — резидента Дія Сіті у календарному місяці встановили:

  • на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати — у розмірі мінімального страхового внеску;
  • на суму винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами — у розмірі мінімального страхового внеску.

При цьому такий платник має відповідати вимогам, визначеним пунктами 2, 3 частини 1, пункту 10 частини 2 статті 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-IX.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
342

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8359

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30815

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді