Облік цінних паперів резидентів і нерезидентів спростять

Інвестувати в державні цінні папери стане ще простіше. НБУ разом із Національною комісією з цінних паперів та фондових ринків (НКЦПФР) уніфікували підходи до обліку прав на цінні папери резидентів і нерезидентів на агрегованих рахунках депозитарних установ.

Облік цінних паперів резидентів і нерезидентів спростять

На думку регуляторів, це стане черговим кроком у залученні широкого кола інвесторів до торгів на вітчизняному ринку.

Так, на початку березня НКЦПФР значно полегшила відкриття рахунків у цінних паперах для фізичних осіб. Відтепер це можна зробити дистанційно: пройти верифікацію з мобільного телефону чи електронної пошти та надати паспортні дані.

А перехід на агрегований облік цінних паперів нерезидентів замість сегрегованого значно спростить обслуговування іноземних інвесторів і матиме низку переваг. Відпаде необхідність відкривати окремі рахунки в депозитарії НБУ, що полегшить адміністрування операцій і мінімізує залучення спеціалістів до ведення кожного окремого іноземного клієнта. Своєю чергою, це дозволить залучити широке коло охочих інвестувати в економіку нашої держави та зробити процес торгів максимально простим та ефективним.

НБУ вже ініціював необхідні зміни до Положення про провадження депозитарної та клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів НБУ. Про час набрання чинності нових норм повідомлять згодом.

За повідомленням НКЦПФР


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22874

Цінні папери у підприємницькій діяльності

Цінні папери можуть використовувати для залучення додаткового фінансування, отримання інвестиційно-спекулятивного прибутку, посвідчення боргових зобов’язань або корпоративних прав. Розглянемо, якими бувають цінні папери, їхні форми та види за профільним Законом
25929

Спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів – огляд Закону № 738

Новоприйнятий Закон № 738 зачіпає законодавство України щодо цінних паперів, фондового ринку та товарних бірж. З’являються нові види цінних паперів, врегульовуються питання взаємозаліків у вигляді ліквідаційного (фінансового) неттінгу, створюється можливість для діяльності об’єднань власників облігацій. Огляд цих та інших нововведень для України у сфері фінансових інструментів – у консультації.
2354

Облігації

Інвестування грошей в облігації є незвичним варіантом для більшості громадян та суб’єктів господарювання. Однак, це спосіб отримати дохід та зберегти свій капітал. В консультації про те, що таке облігації та якими вони бувають, які найбільш надійні, хто і як їх може купити, нюанси оподаткування облігацій та операцій з ними.
8087

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді