Як отримати лікарняний та лікарняні упродовж воєнного стану

Детальне роз’яснення від МОЗ.

Як отримати лікарняний та лікарняні упродовж воєнного стану

На час війни свята скасували: як це вплине на відпустки та лікарняні

Як оформити лікарняний під час війни?

Упродовж воєнного стану порядок формування листків непрацездатності не змінився.

Перш за все варто звернутися по меддопомогу і в разі наявності тимчасової непрацездатності лікуючий лікар формує про такий факт відповідний медвисновок в ЕСОЗ. Обов’язок формувати такі медвисновки покладається безпосередньо на лікуючого лікаря.

Таким чином, не обов’язково окремо звертатися до лікаря первинної меддопомоги, якщо меддопомогу надавав лікар-спеціаліст. Так само як і не обов’язково подавати для цього декларацію про вибір лікаря, який надає первинну меддопомогу.

Після того, як лікуючий лікар сформує медвисновок, його направлять до е-реєстру листків непрацездатності. Якщо пацієнт ― застрахована особа, включена до Реєстру застрахованих осіб ― в ЕРЛН сформується листок непрацездатності.

Сформований листок непрацездатності буде доступний пацієнту та його роботодавцю.

Для незастрахованих осіб листки непрацездатності не формуються, а документом, який підтверджує факт тимчасової непрацездатності, є сформований лікарем медичний висновок.

Якщо лікуючий лікар не має технічної можливості сформувати медичний висновок в ЕСОЗ, він може відкрити лікарняний у паперовій формі.

Як отримати виплату за листком непрацездатності?

Щодо отримання виплат за листками непрацездатності або допомоги по вагітності та пологах, то вони також можуть бути опрацьовані та здійснені роботодавцем у встановленому порядку.

Такі виплати можна отримати навіть якщо роботодавець не може опрацювати ваші документи та подати заяву-розрахунок за місцем розташування через бойові дії.

Увага: якщо підприємство розташоване на території, де бойові дії не ведуться, а отже відсутні перепони для формування заяви-розрахунку, роботодавець має призначити вам допомогу у визначені терміни попри воєнний стан.

Щоб отримати виплат безпосередньо від ФСС варто звернутися до будь-якого відділення Фонду.

Із собою потрібно мати такі документи:

  • паперовий листок непрацездатності або номер е-лікарняного;
  • копії 1-4, 11-16 сторінок паспорта або сторінки з відповідною інформацією іншого документа, що посвідчує особу;
  • довідку про присвоєння РНОКПП.

За наявності також подавайте інші документи, що підтверджують право на пільги, розмір заробітної плати тощо. Довідка про взяття на облік як внутрішньо переміщеної особи в цьому випадку не вимагається, однак може бути надана за наявності.

Кошти перераховують на спеціально відкритий поточний рахунок або особисту банківську картку.

За матеріалами МОЗ


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору з 1 жовтня після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, платники збору, звітність та штрафи — у статті
164283

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392995

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3693

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32091

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді