Як оподатковувати ПДВ банківські операції обігу валютних цінностей

Із 01.01.2022 не є об’єктом оподаткування ПДВ обіг валютних цінностей, окрім банківських металів, банкнот і монет, що слугують для нумізматичних потреб, а також іноземних монет із дорогоцінних металів, базою оподаткування яких є продажна вартість (пп. 196.1.4 Податкового кодексу України; ПК).

Як оподатковувати ПДВ банківські операції обігу валютних цінностей

Воєнний ПДВ: сім актуальних роз’яснень контролерів

Водночас звільняються від оподаткування ПДВ операції постачання Нацбанку:

  • дорогоцінних металів, у т. ч. їх ввезення на митну територію України;
  • послуг, пов’язаних із виробництвом і використанням дорогоцінних металів із метою поповнення золотовалютних резервів та виготовлення банківських металів (п. 197.19 ПК).

У зв’язку з цим податківці відповіли на запитання, чи можливо застосовувати норми пункту 197.19 ПК до операцій постачання Нацбанку, в т. ч. ввезення на митну територію України, банківських металів, зокрема монетарного золота.

Контролери дійшли висновку, що поняття «банківські метали», зокрема, «монетарне золото», є складовою терміна «дорогоцінні метали».

Торгувати банківськими металами на валютному ринку України дозволяється лише суб’єктам ринку, яких визначає Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затверджене постановою Правління НБУ від 02.01.2019 № 1 (далі — Положення № 1) (п. 6 Положення № 1). Тобто винятково Нацбанку і суб’єктам ринку або через таких суб’єктів.

Тож операції суб’єктів ринку, визначених у Положенні № 1, із постачання Нацбанку, в т. ч. ввезення на митну територію України, банківських металів, зокрема монетарного золота, згідно з пунктом 197.19 ПК звільняються від оподаткування ПДВ.

ДПС також зауважила, що норми ПК не визначають поняття «обіг банківських металів». Структура валютного ринку України, загальний порядок та умови торгівлі іноземною валютою і банківськими металами на валютному ринку України встановлені безпосередньо у Положенні № 1.

Індивідуальна податкова консультація ДПС від 26.04.2022 № 434/ІПК/99-00-21-03-05


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!

Безплатний вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Грошові кошти та валютні операції. База бухпроведень

В одному місці редакція системи «Експертус Головбух» зібрала для вас найпоширеніші бухгалтерські проведення по грошовим коштам та валютним операціям: готівці, безготівковим розрахункам, іноземній валюті та курсовим різницям. Більше проведень знайдете у рубрикаторі або через пошуковий рядок
39

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
67703

Інкотермс 2020: правила роботи

Міжнародні комерційні умови Інкотермс 2020 діють і 2023 році. Це міжнародні правила поставки товарів, які досить часто зустрічаються в зовнішньоекономічних договорах. На що краще звернути увагу при їхньому застосуванні, як це впливає на визнання доходу в бухгалтерському обліку – про це в сьогоднішній консультації, яка може бути корисною як юристу, так і бухгалтеру, що мають справу з ЗЕД
47145

Облік валютних операцій на підприємстві 2023

Валютні обмеження 2023 – які вони у період дії воєнного стану. Розглянемо також облік валютних операцій на прикладах придбання та продажу іноземної валюти 2023
59555

Обмеження валютних операцій в умовах воєнного стану

Після впровадження воєнного стану в регулюванні ЗЕД змінилися не лише правила оподаткування, а й деякі обмеження, зокрема щодо строків валютних розрахунків, тобто платежів за експортно-імпортними операціями. Про існуючі валютні обмеження у сфері ЗЕД і банківських валютних розрахунків після впровадження воєнного стану розповімо в цьому огляді.
24021

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді