Як дефіцит пального та мінування впливають на весняну посівну

Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України розповів, як вирішуватимуть проблему завищених цін на перевалку українського зерна, а також як дефіцит пального та мінування раніше окупованих територій позначилися на перебігу посівної кампанії.

Свій коментар Тарас Висоцький дав для «Еспресо».

«Створення надмірного попиту з боку охочих перевалити зерно дало можливість надавачам послуг, а це приватні компанії, суттєво збільшити вартість цих послуг. З точки зору економічного чи національного патріотизму це неправильно. Оскільки ринок не справляється, зараз обговорюються дві альтернативи: або компанії все-таки почнуть адекватно реагувати і повернуться до нормальних ринкових ставок, або буде запроваджено державне регулювання цін, як це є в сфері продажу пального чи соціально важливих продуктів харчування», ― зазначив Тарас Висоцький.

Він також наголосив, що внаслідок блокування українських портів мільйони тонн вітчизняної с/г продукції не можуть бути в необхідній кількості відправлені на експорт, що призвело до її суттєвого здорожчання на міжнародних ринках. Крім того, уже є перші сигнали її серйозного дефіциту в країнах Близької Сходу та Африки. Наразі зерно з України відправляєть в основному залізничними та автошляхами.

Стосовно ситуації з пальним, то, як зазначив перший заступник Міністра агрополітики, ситуація складна, але не загрозлива.

«У цілому скасування акцизу і зменшення ПДВ на пальне дозволило зробити його більш доступним, ніж це могло б бути. На сьогодні аграрії в основному купують середній або великий гурт, тобто йдеться не про роздрібну реалізацію. Ми тримаємо руку на пульсі. У нас нема жодної зупинки посівної через відсутність дизпалива, хоча ситуація справді складна», ― розповів він.

Щодо розмінування територій, то Мінагрополітики в цьому напрямі працює плідно з ДСНС.

«Ми запустили платформу спільно з ДСНС, де отримуємо заявки на розмінування. На сьогодні маємо вже понад 400 заявок на площу близько 100 тис. га земель. Виконавши на деокупованих територіях роботу з розмінування протягом минулих тижнів бачимо, що критичного недосіву площ не буде. Хоча частково посівні площі зменшаться – приблизно на декілька сот тисяч гектарів. Проте в межах того, що в нас посівна кампанія – 10–12 млн гектарів на ярі культури, – це не є критично», ― підкреслив Тарас Висоцький.

За матеріалами Мінагрополітики


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50130

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
59

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4305

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
66

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді