Визначили порядок накладення штрафів за порушення у сфері держреєстрації юросіб

Мін'юст наказом від 13.09.2023 № 3258/5 затвердив Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері державної реєстрації юридичних осіб

image28

Банк проведень: облік штрафів, пені, неустойки у відповідача та позивача

Наказ Мінюсту від 13.09.2023 № 3258/5

Порядок визначає процедуру притягнення юрособи, юрособи-резидента/фізособи-резидента, яка є засновником (учасником) юрособи та/або здійснює вирішальний вплив на її діяльність, до відповідальності та накладення штрафів за порушення у сфері держреєстрації юросіб, встановлених абзацами 2 — 4 частини 4 статті 35 Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Так, внесення особами, уповноваженими на вчинення дій, спрямованих на держреєстрацію створення юрособи або зміну учасників юрособи, до документів, що подають для такої держреєстрації, завідомо неправдивих відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (далі — КБВ) юрособи або про його відсутність тягнуть за собою накладення штрафу на таку юрособу у розмірі від 1 000 до 20 000 нмдг (від 17 до 340 тис. грн).

Неподання або несвоєчасне подання особами, уповноваженими діяти від імені юрособи, держреєстратору інформації про КБВ юрособи або про його відсутність тягне за собою накладення штрафу на таку юрособу в розмірі від 1 000 до 20 000 нмдг.

Ненадання юрособами-резидентами, які є засновниками (учасниками) юросіб, та фізособами-резидентами, які є засновниками (учасниками) юросіб та/або здійснюють вирішальний вплив на їхню діяльність, на запит юросіб інформації, необхідної для подання юрособою для внесення або актуалізації в ЄДР інформації про КБВ та структуру власності юрособи, тягнуть за собою накладення штрафу на таку юридичну або фізичну особу — резидента в розмірі від від 1 000 до 20 000 нмдг.

Штраф за порушення може бути накладено упродовж одного року з дня виявлення порушення, але не пізніше трьох років з дня його вчинення.

У разі вчинення особою двох або більше порушень складають протокол щодо кожного порушення окремо.

Протокол не пізніше трьох робочих днів з дня його складення надсилають особі, щодо якої склали протокол, або її представнику в один з таких способів:

  • вручення під розписку;
  • через систему електронної взаємодії органів виконавчої влади;
  • на адресу електронної пошти, яка є в ЄДР або підтверджується іншими доказами;
  • рекомендованим поштовим відправленням з повідомленням про вручення за місцезнаходженням (місцем проживання/перебування) відповідної особи.

Особа, щодо якої винесли постанову про накладення штрафу, сплачує штраф упродовж 10-ти календарних днів з дня її прийняття.

У триденний строк з дня такої сплати копію документа, що підтверджує сплату штрафу, надають (надсилають) Мінюсту.

Притягнення особи до відповідальності не звільняє її від обов'язку подання до ЄДР достовірної інформації про КБВ юрособи або про його відсутність та структуру власності.

Наказ набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування. Станом на 18.09.2023 документ не публікували.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43501

Інвентаризація земель

Земля є специфічним об’єктом обліку, з яким має справу далеко не кожне підприємство. Про відображення земельних ділянок в обліку, їхню інвентаризацію піде мова в цій консультації
5289

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55694

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
76

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді