Реєстрація ПН та РК за лютий—травень і зменшення ПК: інфолист ДПС № 3 + роз'яснення експертів

Із червня 2022 року ПК формуйте винятково на підставі зареєстрованих ПН/РК. ПК, сформований на підставі первинних документів, — виключайте з декларації за лютий—травень 2022 року поданням уточнювального розрахунку.

Відновлення реєстрації ПН, формування податкового кредиту й уточнення зобов’язань

ДПС наводить інформаційний лист №3/2022: Закон України від 12.05.2022 № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану».

У Листі йдеться про:

  • особливості формування та збереження права на ПК;
  • термін реєстрації ПН в ЄРПН за операціями, здійсненими в період лютий—травень 2022 року, платниками, у яких немає змоги виконувати такий обов’язок;
  • термін реєстрації ПН/РК в ЄРПН за операціями, здійсненими в період лютий—травень 2022 року

    платниками ЄП за ставкою 2%

    ;
  • особливості уточнювальних розрахунків за звітні періоди лютий—травень;
  • особливості термінів сплати ПДВ до бюджету за звітні періоди лютий—травень 2022 року;
  • особливості звільнення від відповідальності за несвоєчасне подання податкової декларації з ППП за 2021 рік та І квартал 2022 року;
  • строки подання фінзвітності за 2021 рік, яка підлягає оприлюдненню разом з аудиторським звітом з огляду на відсутність можливості подати її у встановлені терміни через воєнний стан.

Формування ПК на підставі первинних документів за лютий—травень 2022 року

Якщо ПН, сформовану за фінопераціями за лютий—травень 2022 року, що підтверджує ПК, сформований на підставі первинних документів, зареєстрували в ЄРПН після 15 липня 2022 року, водночас постачальник має змогу своєчасно виконувати податкові обов’язки, покупець втрачає право на формування ПК за такими операціями до дати реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

ПК, сформований на підставі первинки, — виключайте з декларації звітного періоду, в якому була здійснена фіноперація (лютий—травень 2022 року), поданням уточнювального розрахунку за відповідний період.

У звітному періоді, в якому відбулася реєстрація таких ПН/РК в ЄРПН, покупець має право включити суми податку, зазначені в них, до складу ПК цього звітного періоду.

Зменшувати ПК за звітні періоди лютий—травень 2022 року, сформований на підставі первинки та який станом на 15 липня 2022 року не підтверджений зареєстрованими ПН в ЄРПН у зв’язку з тим, що постачальник не має змоги це зробити, не потрібно.

За інформацією ДПС


Для багатьох 24 лютого досі завмерло на календарі, та час невпинний і за вікном вже червень. Знайте, що редакції та експерти поруч, і ми будемо робити все від нас залежне, щоб підтримати вас особисто та економіку України в цілому. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. І хай буде літо!

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21704

Розрахунок коригування до податкової накладної

У консультації про розрахунок коригування до податкової накладної та причини коригувань, які податкова визначила для його складання. Наведемо умовні коди в розрахунку коригування, їхнє призначення та приклади складання розрахунків коригування з різними кодами («101», «102», «103», «104» і «301»)
453124

Податкова накладна

Обов’язок платників ПДВ вчасно реєструвати податкові накладні під час воєнного стану й надалі діє, попри всі перебої з електропостачанням. З актуальною формою податкової накладної та особливостями її складання допоможе ознайомитися роз’яснення експерта. У консультації знайдете зразки заповнення податкової накладної для типових ситуацій
312334

Календар бухгалтера 2024: травень

Цьогоріч травень також не святковий – через війну травневих свят немає. Однак розібратися й розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу – все одно потрібно. Допоможе вам у цьому виробничий календар на травень 2024, а сплатити податки – податковий календар на травень 2024. Вчасно подати податкову, фінансову та статистичну звітність допоможе бухгалтерський календар на травень 2024
28087

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді