Як звітувати єдиннику, який перейшов на ставку 2% посеред місяця

Першим звітним періодом для ФОПа, який обрав спрощену систему оподаткування за ставкою 2% в середині звітного місяця, буде місяць, в якому його зареєстрували як такого платника.

Як звітувати єдиннику, який перейшов на ставку 2% посеред місяця

Інструкція та зразок, щоб подати нову декларацію ЄП за ставкою 2%

Для єдинників третьої групи, які використовують особливості оподаткування, що їх встановив пункт 9 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК) (далі — особливі єдинники), звітний період дорівнює календарному місяцю (абз. 1 пп. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Суб’єкта господарювання вважають особливим єдинником:

  • з 01.04.2022 — якщо він подав заяву до 01.04.2022;
  • з наступного робочого дня після подання заяви — якщо подав її з 01.04.2022.

Новостворених суб’єктів господарювання, які впродовж 10 днів після держреєстрації подали заяву про обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей, що встановив пункт 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК, вважають особливими єдинниками з дня їх держреєстрації.

Першим звітним періодом для ФОПа, який став особливим єдинником посеред звітного місяця, буде місяць, коли він зареєструвався таким платником.

ЗІР, категорія 107.01.05


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
764

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91375

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
571075

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді