Як заповнити декларацію єдинника за ставкою 2%

Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
На час воєнного стану для платників податків запровадили спецгрупу з єдиного податку. Вони можуть сплачувати лише 2% від обороту та ще й без ПДВ. Платники на спецгрупі отримали нову декларацію. Тримайте алгоритм та зразок заповнення такої податкової декларації.

 

 

Яка форма декларації спецгрупи ЄП

Нова податкова декларація була затверджена наказом Мінфіну від 26.04.2022 № 124 «Про затвердження форми податкової декларації платника єдиного податку третьої групи на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні». Він набрав чинності 06 травня 2022 року.

Хто звітує за декларацією спецгрупи ЄП

За новою декларацією з ЄП звітують ФОП та юрособи, які на період воєнного стану перейшли на тимчасову спецгрупу ЄП, яку створили в межах групи 3 (п. 9 підрозд. 8 Перехідних положень ПК).

Увага: фізособи та юрособи користуються єдиною формою декларації зі спецгрупи ЄП.

Які строки звітування за декларацією спецгрупи ЄП

Декларацію спецгрупи ЄП подають у термін, який передбачений для місячного звітного періоду (п. 9.6 підрозд. 8 Перехідних положень ПК). Тобто, подати декларацію треба впродовж 20 к. дн. по закінченню кожного звітного місяця. Сплачується ж ЄП на спецгрупі у стандартний для всіх податків термін ― 10 к. днів, які настають за останнім днем граничного строку.

Увага: декларацію спецгрупи ЄП 2% подають щомісяця.

Яка відповідальність за порушення термінів подання декларації спецгрупи ЄП 2022

Якщо вчасно подати декларацію не виходить, то покарання за це впродовж дії воєнного стану не буде. Якщо платники податків не можуть своєчасно виконати свої обов’язки, зокрема щодо подання звітності, їх звільняють від цього на 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану (п. 69.1 підрозд. 10 Перехідних положень ПК). Але зважте, що потрібно: 

  • мати докази такої неможливості;
  • подати декларацію все одно доведеться.

Які способи подання декларації спецгрупи ЄП

Декларацію платника ЄП спецгрупи подають стандартними способами, які визначені п. 49.3 ПК:

  • у паперовому вигляді особисто;
  • електронному вигляді (для цього потрібно мати ключі кваліфікованого електронного підпису);
  • поштою (не пізніше, ніж за 5 кал. днів до закінчення граничного строку подачі декларації, п. 49.5 ПК).

З чого складається декларація спецгрупи ЄП 2022

Декларація спецгрупи ЄП має основну частину та 2 додатки.

 

СКЛАД ДЕКЛАРАЦІЇ СПЕЦГРУПИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ 2022

Складова частина декларації

Пояснення

Основна частина

І. Розрахунок податкових зобов’язань з ЄП

Це розрахунок самого податку, тому без нього ніяк

ІІ. Розрахунок податкових зобов'язань з ЄП з урахуванням позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ* та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок

По-перше, цей розділ стосується сільськогосподарського бізнесу та його заповнюють власники, орендарі, користувачі земельних ділянок, які належать до сільськогосподарських угідь.

По-друге,  цей розділ заповнюється разом з Додатком 1, який (див. пояснення до нього)

ІІІ. Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок

За квітень 2022 року декларація подається взагалі вперше, тому й не може бути ніяких виправлень помилок, так як до 01 квітня 2022 року взагалі не було спецгрупи ЄП. Однак уже у декларації за травень 2022 можна буде виправити помилки декларації за квітень 2022 і т.д.

Додатки до декларації

1. Розрахунок загального МПЗ за податковий (звітний) рік

Даний додаток подають власники, орендарі, користувачі земельних ділянок, які належать до сільськогосподарських угідь.

Вперше його слід буде готувати у складі декларації за грудень 2022 року. Заповнюватися він тоді має за весь 2022 рік

2. Відомості  про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску

Розділ стосується ЄСВ і подається лише фізособами (так званий ЄСВ «за себе»). Вперше його слід буде готувати у складі декларації за грудень 2022 року. Заповнюватися він тоді має за весь 2022 рік

* МПЗ ― мінімальне податкове зобов’язання (пп. 141.9.1 ПК)

 

Загальні правила заповнення декларації спецгрупи ЄП

Загальні правила заповнення декларації спецгрупи ЄП аналогічні іншим деклараціям єдиноподатників. Однак зверніть увагу на таке:

  • показники у декларації ― у гривнях з копійками. На це слід звернути увагу колишнім загальносистемникам, де масштаб цифр більш укрупнений;
  • прочерки у незаповнених комірках ― це лише для паперової форми, якщо таку подаєте. В електронній формі такі комірки залишаються порожніми;
  • виправлення ― не допускаються взагалі;
  • при визначенні місяця, до якого належить дохід, діє так званий касовий метод, на що слід особливу увагу звертати колишнім загальносистемникам, у яких доходи визнаються за принципом нарахування;
  • декларацію заповнюють за один (звітний) місяць, а не наростаючим підсумком.

Останні дві особливості розглянемо тепер детальніше.

Увага: доходи у декларації спецгрупи визначаються лише за один місяць (звітний), а не накопичувано з початку перебування на спецгрупі ЄП.

Розрахунок доходу для декларації спецгрупи ЄП

Перше правило ― це касовий метод визначення доходу, тобто дохід визнається за надходженням грошових коштів (на розрахунковий рахунок чи в касу), тобто діють загальні правила для єдиноподатників, які визначені ст. 292 ПК. Наприклад, якщо перебуваючи на спецгрупі ЄП, підприємство/ФОП мало такі операції:

  • отримали попередню оплату за товар (аванс) ― у квітні 2022;
  • товар відвантажили ― у травні 2022;
  • дохід визнаємо по отриманню грошей, тобто у квітні 2022. І ця сума потрапляє до розділу І декларації спецгрупи ЄП.

Друге правило ― дохід визначаємо за один звітний місяць, а не накопичуваним підсумком. Якщо для декларації за квітень 2022 це й так зрозуміло, то у декларації за травень 2022 має бути лише дохід травня 2022 (а не квітень 2022 + травень 2022) і т.д. Це випливає з форми самої декларації (див. поле 2 вступної частини, зміст рядка 01 розділу І), а також з розрахунку самого податкового зобов’язання ― там немає віднімання податку, який нарахований за минулі місяці.

Увага: отримання авансу ― це дохід на єдиному податку.

Касовий метод щодо окремих операцій при застосуванні має теж свої особливості у юросіб, які визначені ст. 292 ПК, на які слід зважати колишнім загальносистемникам (єдиноподатники з інших груп про них і так мають знати). Отже, зверніть увагу:

  • продаж основних засобів (ОЗ) юрособами. У дохід потрапляє вся виручка від продажу ОЗ, а не різниця між доходом і залишковою вартістю ОЗ. Виняток ― ОЗ користувалися не більше 12 місяців, тоді у дохід єдиноподатника включається різниця між виручкою та залишковою вартістю ОЗ (пп. 292.2 ПК);
  • безоплатно отримані товари, роботи, послуги ― це дохід;
  • курсові різниці у юросіб. У дохід єдиноподатника потрапляють всі позитивні курсові різниці. При цьому правило «навпаки» відсутнє ― зменшення курсу іноземної валюти (витрати) не спричиняє зменшення доходу. Однак у квітні 2022 ситуацію рятує те, що курс НБУ фіксований ― 29.2549 грн/$, а це значить, що ніяких доходів у єдиноподатників виникати не повинно. Однак, якщо на кінець травня 2022 такий курс стане 30.0000 грн/$, то з 10000$ отримаємо дохід 7451 грн (=(30.0000 – 29.2549)×10000), з якого має бути порахований податок 2% у розділі І декларації травня 2022.

Розрахунок доходу при перехідних операціях

Правила врахування перехідних операцій (перехід загальносистемник → єдиноподатник) визначені у пп. 6 п. 292.11 ПК і п. 292.3 ПК. Наприклад, якщо перехід на спецгрупу стався з 18 квітня 2022 року, то маємо таке:

  • попередня оплата 05 квітня 2022 (загальна система), відвантаження 20 квітня 2022 (ЄП) ― дохід визнаємо у спецгрупі ЄП у декларації за квітень 2022. Якщо підприємство ― платник ПДВ, то у даній ситуації дохід для декларації ЄП слід зменшити на суму ПДВ, так як податкове зобов’язання з ПДВ виникло 05 квітня 2022 ― до призупинення статусу платника ПДВ;
  • відвантаження 05 квітня 2022 (загальна система), оплата за товар 20 квітня 2022 (ЄП) ― дохід визнаємо на загальній системі у декларації з податку на прибуток 2022 (чи за переш півріччя 2022 року).

Якщо ж перехід відбувався, наприклад «ЄП 3 група 5% → спецгрупа ЄП 2%» (18 квітня 2022), то маємо:

  • у декларацію спецгрупи ЄП за квітень 2022 ― потрапляє дохід з 18 квітня 2022 по 30.04.2022;
  • у декларацію за ІІ квартал 2022 єдиноподатника 1-3 групи ― потрапляє дохід з 01 січня 2022 по 17 квітня 2022.

Увага: якщо на спецгрупу перейшли у середині квітня 2022 – треба подавати дві декларації, а саме: 1) з ЄП 2% та 2) по тій системі оподаткування, на якій перебували до цього.

Як заповнити декларацію спецгрупи ЄП

Порядок заповнення декларації спецгрупи ЄП у цілому подібний до інших декларацій єдиноподатників і наведений у таблиці нижче.

 

ЗАПОВНЕННЯ ПОДАТКОВОЇ  ДЕКЛАРАЦІЇ СПЕЦГРУПИ ЄДИНОГО ПОДАТКУ 2022

Рядки

Як заповнювати

Заголовна частина

1

Проставляємо позначку «×», що відповідає типу декларації:

  • «Звітна» ― це звичайна декларація, яка подається вперше та не стосується виправлення помилок.

Інші 2 типи декларацій стосуються помилок та означають наступне:

  • «Звітна нова» ― подаємо при виявленні помилки до закінчення строку подачі звітної декларації за поточний період;
  • «Уточнююча» ― подаємо при виявленні помилки після закінчення строку подачі звітної декларації за поточний період. Така декларація має статус уточнюючого розрахунку

2

Ставимо цифру номера місяця та рік (2022). Щодо номера місяця, то за квітень ставимо «4», «5», а не «04», «05» і т.д. На це вказує:

  • по-перше, одна комірка у полі. Наприклад, для номера року – відведено 4 комірки;
  • по-друге, див. примітку 3 у Додатку 2 щодо ЄСВ. Там теж є номер місяця й він вказується цифрами «від 1 до 11» або «12». При заповненні декларації має бути один підхід, як по основній частині, так і по додаткам

3

Заповнюємо лише, якщо подаємо уточнюючу декларацію або виправляємо помилку за даними звітного (податкового) періоду. В уточнюючій декларації рядки 2 і 3 співпадають

4-7

Заносимо реквізити органу ДПС та суб’єкта господарювання (ФОП, юрособа) відповідно до реєстраційних документів. Якщо протягом року мав місце перехід платника податку до іншого адмінрайону ДПС, то декларація все одно подається за старою адресою.

Реєстраційний номер облікової картки платника податку – це колишній ІПН, який у побуті називають «ідентифікаційний код» (10 цифр).

Щодо податкової адреси ― у фізосіб податковою адресою є її місце проживання (п. 45.1 ПК), а у юрособи – місцезнаходження, відомості про що містяться у ЄДР (п. 45.2 ПК)

Розділ І «Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку»

01

Вказуємо обсяг доходу за звітний місяць (лише один місяць), який порахований за правилами ст. 292 ПК

02

Як у формулі в рядку ― просто множимо цифру з ряд. 01 на 0,02 й отримуємо суму податку

Розділ ІІI.  «Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок»

(Увага! даний розділ заповнюємо лише в уточнюючій декларації або в поточній при виправленні помилки у минулому періоді)

05

Показуємо суму податку з ряд. 04 декларацій за той період, у якому сталася помилка

06

Показуємо суму податку, яку вважаємо правильною

07

Заповнюємо, якщо сталося заниження податкового зобов’язання з ЄП (ряд. 06 > ряд. 05). Заповнюємо різницею ряд. 06 ― ряд. 05. Цю суму сплачуємо або ДО подачі декларації, якщо виправляємо через уточнюючу декларацію, або разом з податком податкового періоду, за який звітуємо, якщо виправляємо у поточній декларації

08

Заповнюємо, якщо сталося завищення податкового зобов’язання з ЄП (ряд. 06 ˂ ряд. 05)

Доповнення до податкової декларації

Заповнюємо лише, якщо є потреба подати податківцям доповнюючу до декларації інформацію, наприклад певні первинні документи через які сталася помилка, пояснювальну записку тощо

До декларації додається:

1, 2

Зробити  позначку «х» щодо номер додатка, якщо такий додається до декларації. Якщо Додаток 2 подається на призначення пенсії чи інших виплат, то ще додатково слід поставити позначку нижче про те, що Додаток 2 подається «… поза межами звітного періоду»

 

Як заповнити додатки декларації спецгрупи ЄП

Додатки заповнюють у декларації за грудень 2022. Додаток 2 щодо ЄСВ за своєю будовою практично такий самий, як і у податковій декларації для 1-3 групи ЄП, а тому його заповнення нічим не відрізняється.

З 01 березня 2022 року ФОП-єдиноподатники звільнені від сплати ЄСВ за себе, але можуть це робити добровільно. Це враховуйте при заповненні основної таблиці Додатка 2 (п. 9).

Платники ЄП, яким слід подати Додаток 2 щодо ЄСВ у таких ситуаціях: 

  • призначення пенсій та інших соцвиплат. Вказується тип декларації «Звітна» або ( «Звітна нова» ― якщо виправляється помилка). При цьому платники податків одночасно проставляють позначку у розділі 5 тип форми «призначення матеріального забезпечення, страхових виплат». призначення матеріального забезпечення, страхових виплат не застосовується. Подання таких декларацій не звільняє від обов’язку подання декларації у строк, встановлений для квартального (річного) податкового (звітного) періоду.
  • припинення діяльності. У полі 8 вказуємо повні місяці перебування у статусі підприємця-єдиноподатника, зокрема й на інших групах ЄП. Наприклад, якщо закриття ФОП сталося 19 травня 2022 року, то вказати період «01.01.2022-19.05.2022» (роз’яснення ДПС 107.01.07 ЗІР). Даний період слід закінчувати саме днем ліквідації, хоча в аналогічних звітах з минулого вказували повний місяць, тобто по останнє число. Також мають бути заповнені поле 5 (тип форми «після припинення») та поле 6 (дата держреєстрації ліквідації ФОП). Інші поля заповнюються стандартно. А ще не забути поставити позначку в основній частині декларації, що Додаток 2 подається за межами звітного періоду.

Зразок заповнення декларації спецгрупи ЄП 2022

Підприємство перейшло на ЄП спецгрупа 2% з 20 квітня 2022. Операції такі:

  • 10 квітня 2022 ― відвантажено товар на суму 120000 грн, зокрема ПДВ (дохід входить до декларації з податку на прибуток за 2022 рік) (покупець А);
  • 21 квітня 2022 ― отримана оплата за відвантажений раніше товар 120000 грн (покупець А);
  • 22 квітня 2022 ― отриманий аванс у сумі 360000 грн (покупець А);
  • 25 квітня 2022 ― відвантажена продукція на суму 180000 грн (покупець Б);
  • 27 квітня 2022 ― відвантажений товар і отримана одразу оплата за нього у сумі 90000 грн (покупець В);
  • 02 травня 2022 ― отримана оплата за продукцію на суму 180000 грн (покупець Б);
  • 03 травня 2022 ― відвантажена продукція на суму 360000 грн (покупець А).

Розмір доходу до врахування за квітень 2022 буде: 360000 + 90000 = 450000 грн.

У доході не враховуємо:

  • 120000 грн (покупець А) ― суму доходу вже врахована в декларації системи оподаткування, на якій перебував раніше платник податку (з податку на прибуток чи ЄП 1-3 групи);
  • 180000 грн (покупець Б) ― сума доходу буде врахована у травні 2022 по отриманню грошей.

Розрахована суму ЄП: 450000 грн ×0,02 = 9000 грн.

Зразок заповненої декларації спецгрупи ЄП 2%.

Зразок заповнення податкової декларації спецгрупи ЄП 2%

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

 

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді