Згідно з пунктом 2.25 Методичних рекомендацій з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг) сільськогосподарських підприємств, затверджені наказом Мінагрополітики від 18.05.2001 № 132, нестачі та втрати від псування цінностей відносяться до інших витрат операційної діяльності. Згідно з Планом рахунків такі втрати враховуються на субрахунку 949 «Інші витрати операційної діяльності».
Бухгалтерські проводки з формування собівартості сільськогосподарської продукції і списання втрат від загибелі урожаю такі:
Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності
4. Відображаються втрати від загибелі урожаю: дебет субрахунку 949 — кредит рахунку 27. Тут, очевидно, первинним документом буде акт, складений комісією за оцінкою наслідків від загибелі урожаю і затверджений керівником сільгосппідприємства із зазначенням причин загибелі, найменувань продукції, її кількості, ціни, суми. Також потрібен письмовий висновок відповідної служби — гідрометеорологічної служби, органів державного пожежного нагляду, карантинної служби, станції захисту рослин, особливо це важливо, якщо ризик загибелі врожаю застрахований.
