Нерезидент без представництва надає рекламні послуги юрособі: ПДВ-наслідки

Операції з постачання особою-нерезидентом, яка не має постійного представництва, рекламних послуг юрособі-резиденту є об’єктом оподаткування ПДВ незалежно від способу їх постачання, у тому числі через мережу Інтернет, мобільні додатки та інші електронні ресурси

Нерезидент без представництва надає рекламні послуги юрособі: ПДВ-наслідки

Навчання з ПДВ: від азів до майстерності

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку, зокрема, з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 Податкового кодексу України далі — ПК (пп. «б» п. 185.1 ПК).

Місцем постачання рекламних послуг вважають місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або — у разі відсутності такого місця — місце постійного чи переважного його проживання (пп. «б» п. 186.3 ПК).

Особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету у разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими як платники податку, якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, є отримувач послуг, крім випадків, встановлених статтею 208-1 ПК (п. 180.2 ПК).

Отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку або за ставкою 7% для послуг, визначених абзацами четвертим – шостим підпункту «в» пункту 193.1 ПК, на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 ПК.

Водночас отримувач послуг — платник податку у порядку, визначеному статею 201 ПК, складає податкову накладну (далі — ПН) із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту.

Таку ПН реєструють в ЄРПН (п. 208.2 ПК).

Якщо отримувач послуг зареєстрований як платник податку, суму нарахованого податку включають до складу податкових зобов’язань декларації за відповідний звітний період (п. 208.3 ПК).

Якщо отримувач послуг не зареєстрований як платник податку, то податкову накладну не складають. Форму розрахунку податкових зобов’язань такого отримувача послуг затвердив Мінфін наказом від 28.01. 2016 № 21, у редакції наказу від 01.03.2021 № 131 (п. 208.4 ПК).

Отримувача послуг прирівнюють до платника податку для цілей застосування правил розділу V ПК щодо сплати податку, стягнення податкового боргу та притягнення до відповідальності за правопорушення у сфері оподаткування (п. 208.5 ПК).

Отже, операції з постачання особою-нерезидентом, яка не має постійного представництва, рекламних послуг юрособі-резиденту є об’єктом оподаткування ПДВ незалежно від способу їх постачання, у тому числі через мережу Інтернет, мобільні додатки та інші електронні ресурси. Відповідальною особою за нарахування та сплату податку до бюджету є отримувач послуг.

За інформацією ДПС у Черкаській області

далі — ПК


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55672

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
775

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3080

Довідники податкових пільг 2024

Податкова оприлюднила оновлений довідник податкових пільг станом на 07.08.2024 року. Там знайдете перелік пільг із податку на прибуток, оподаткування неприбуткових установ й організацій, плати за землю, ПДВ, державного мита тощо, а також визначено строки дії пільг
11001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді