Уряд відновив частину перевірок для бізнесу

8 березня Уряд прийняв рішення про відновлення частини перевірок для бізнесу та посилення нагляду за безпекою нехарчової продукції та якістю надання споживачам комунальних послуг

 Затвердили загальну Методику проведення податкових перевірок

Експертне роз’яснення до закону про поновлення перевірок

Уряд постановою від 08.03.2024 № 261 вніс зміни до постанов КМУ:

  • «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» від 13.03.2022 № 303;
  • «Про припинення здійснення державного контролю нехарчової продукції в умовах воєнного стану» від 03.05.2022 № 550.

Зміни передбачають відновлення позапланових перевірок за дотриманням госпсуб’єктами вимог законодавства щодо застосування державних регульованих цін, захисту прав споживачів та метрологічного нагляду у сфері надання житлово-комунальних послуг, у випадку наявності загрози інтересам та здоров’ю людей.

Окрім цього, передбачають повне відновлення всіх перевірок, в тому числі планових за виконанням вимог трьох технічних регламентів, які в першу чергу охоплюватиме Угода АСАА з ЄС про так-званий «промисловий безвіз» або визнання маркування та процедур у сфері оцінки відповідності.

Зокрема, йдеться про технічні регламенти з:

  • безпеки машин і механізмів;
  • низьковольтного електричного обладнання;
  • електромагнітної сумісності.

Постанова частково повертає перевірки безпечності нехарчової продукції у відповідних галузях (наприклад, побутова техніка, автоприлади, комп’ютери, циркулярні пили, підіймачі для обслуговування транспорту, газонокосилки, кухонні комбайни тощо).

Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА) сподівається, що відновлення перевірок не використовуватимуть контролери для відновлення тиску на білий бізнес.

Якщо ж випадки зловживань повноваженнями все ж траплятимуться, ЄБА готова збирати інформацію про такі кейси та опрацьовувати їх разом з керівництвом відповідних держорганів.

За інформацією Європейської Бізнес Асоціації

За інформацією Мінекономіки

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Валютне регулювання

Валютний нагляд з боку банків за операціям в іноземній валюті – це той інструмент, який накладає певні обмеження у зовнішньоекономічній діяльності та валютних операціях. Це може стосуватися не лише підприємств і підприємців, але й звичайних фізосіб. Якими є ці нюанси для 2024 року розповімо в огляді
66581

Перевірки агропідприємств 2024: до чого готуватись

Під час війни перелік перевірок скоротився, але їх не припинили остаточно. Законотворці поступово скасовують заборони. Експерт підкаже, на які перевірки чекати цьогоріч аграріям. Розглянемо, які перевірки можуть проводити ДПС, ПФУ, Держпраці та Держпродспоживслужба
720

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді