Працівник працює віддалено і оформив статус біженця у Польщі: як оподатковувати його зарплату

Податківці надали роз’яснення щодо практичного застосування норм чинного законодавства

 Працівник працює віддалено і оформив статус біженця у Польщі: як оподатковувати його зарплату

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

Лист ДПС від 22.06.2023 № 1462/ІПК/99-00-24-03-03-06

У зв’язку з військовою агресією рф проти України велика кількість працівників виїхала за межі держави, оформили статус біженця в Польщі, як мінімум на 365 днів, з можливим продовженням ще на 2 роки після закінчення, з отриманням податкового номеру, який дозволяє працювати як найманим працівникам на території Польщі та сплачувати в цій країні податки.

  • Якщо працівник працює дистанційно, то які податки при цьому повинно сплачувати комерційне підприємство, а яке безпосередньо цей працівник?
  • Який податковий статус резидента чи нерезидента має працівник?
  • Як оподатковувати витрати підприємства по забезпеченню працівника необхідним для виконання ним своїх обов’язків обладнанням, програмно-технічними засобами, засобами захисту інформації та іншими засобами, у тому числі щодо організації встановлення та технічного обслуговування відповідних засобів?

Податківці відповіли:

1. Доходи, які виплачує юрособа – резидент на користь працівників – резидентів, що працюють дистанційно, оподатковують ПДФО і військовим збором на загальних підставах. При цьому юридична особа повинна виконати всі функціїї податкового агента.

2. Для визначення статусу резидента України з метою оподаткування  слід керуватися підпунктом 14.1.213 Податкового кодексу України.

3. Положеннями ПК не передбачили різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суму витрат по забезпеченню працівника необхідним обладнанням, програмно-технічними засобами, засобами захисту інформації та іншими засобами  для виконання ним своїх обов’язків.

Такі операції відображають згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

З питання формування витрат у бухгалтерському обліку за рахунок обладнання, програмно-технічних засобів, засобів захисту інформації та інших засобів для виконання працівником своїх обов’язків, доцільно звернутись до Мінфіну.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв відпусток: створення та облік

Виплата відпускних та компенсації за невикористані відпустки здійснюють за рахунок забезпечення оплати відпусток. Це своєрідний резервний фонд, який бухгалтери часто називають «резервом відпусток». Розповімо, для чого його створювати, як його розраховувати та відображати в обліку
52717

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21732

Відпустка за роботу на комп’ютері в період воєнного стану

Додаткова відпустка за роботу на комп’ютері належить до щорічних. У період воєнного стану діють особливі правила надання щорічних відпусток. Експерт пояснив, чи стосуються вони відпустки за роботу на комп’ютері
18175

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді