Справляння єдиного податку четвертої групи на територіях активних бойових дій з функціонуванням держреєстрів

За об’єкти оподаткування, розташовані на території активних бойових дій, на яких функціонують держреєстри, єдиний податок четвертої групи не нараховують та не сплачують, починаючи з 01.05.2024 до дати завершення на таких територіях активних бойових дій

Справляння єдиного податку четвертої групи на територіях активних бойових дій з функціонуванням держреєстрів

Постановою КМУ «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 6 грудня 2022 р. № 1364» від 30.04.2024 № 485 (набрала чинності 03.05.2024), встановили, що для цілей оподаткування території активних бойових дій — це включені до переліку території активних бойових дій, території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси.

Тимчасово, з 1 березня 2022 року, не нараховують та не сплачують єдиний податок четвертої групи з площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду, що перебуває у власності с/г товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди, у податкових періодах, коли на територіях, на яких розташовані такі с/г угіддя та/або землі водного фонду, ведуться бойові дії або території тимчасово окуповані збройними формуваннями рф, до дати завершення на таких територіях активних бойових дій або тимчасової окупації російською федерацією (пп. 69.33 п. 69 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України; далі — пп. 69.33 ПК).

Дати початку та завершення активних бойових дій або тимчасової окупації визначають відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженому наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Річна сума єдиного податку четвертої групи визначається пропорційно до кількості місяців, коли площі земельних ділянок (земельних часток (паїв)) підлягали оподаткуванню єдиним податком.

Таким чином, поширення дії пп. 69.33 ПК на території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, починається з першого числа місяця, в якому набрала чинність Постанова № 485.

Тож, відповідно до пп. 69.33 ПК з урахуванням норм Постанови № 485 за об’єкти оподаткування, розташовані на території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, єдиний податок четвертої групи не нараховують та не сплачують, починаючи з 01.05.2024 до дати завершення на таких територіях активних бойових дій.

За інформацією ДПС


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Статті за темою

Усі статті за темою

Як аграрію скласти податкову накладну

Наш експерт підготував зразки заповнення нових податкових накладних для аграріїв – скачуйте їх у консультації, аби заповнити без помилок та зареєструвати ПН без блокування!
4879

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді