Ліміт каси — хто його повинен встановлювати та як це робити
Що таке ліміт каси та як його встановлювати. Чи можна не встановлювати ліміт?
Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності
Обов’язок підприємств встановлювати ліміт каси та строк здавання готівкової виручки до банку передбачено пунктом 2.7 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 №637 (далі — Положення №637).
Ліміт залишку готівки в касі — це гранично допустима сума готівки, яка може зберігатися в касі підприємства на кінець робочого дня. Це означає, що підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх касах готівкову виручку тільки в межах установленого ліміту (п. 2.8 Положення №637). Сума готівки, що перевищує встановлений ліміт, повинна здаватись до банку для її зарахування на банківські рахунки. Здавання готівкової виручки здійснюється самостійно або через відповідні служби, яким згідно із законодавством України надано право на перевезення валютних цінностей та інкасацію коштів (готівка може зараховуватися на будь-який банківський рахунок підприємства за його вибором).
Нормами Положення №637 визначено суб’єктів господарювання, які можуть працювати без встановлення ліміту каси. До них, зокрема, належать:
- банки та підприємці (абзац другий п.2.7 Положення №637);
- релігійні організації (релігійні громади, управління центри, монастирі, релігійні братства, місіонерські товариства, духовні навчальні заклади), що не займаються виробничою або будь-якою іншою підприємницькою діяльністю (п.5.6 Положення №637).
Встановлення ліміту каси проводиться підприємствами самостійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (п.5.2 Положення №637). Як дані для зазначеного розрахунку можна використовувати суми середньоденних надходжень готівки до каси або середньоденної видачі з неї. Метод розрахунку визначається рішенням керівника (або уповноваженої ним особи) та залежить від режиму та специфіки роботи підприємства, його віддаленості від банку, обсягу касових оборотів (надходжень і видатків) за всіма рахунками, установлених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості підприємства з банком на інкасацію тощо.
У зв’язку з цим ліміт каси може бути встановлено у розмірі:
- що необхідний для забезпечення роботи підприємства на початку робочого дня, але не більше розміру середньоденного надходження готівки до каси — для підприємств, які мають строк здавання готівки в банк щодня або наступного дня від дня її надходження до каси;
- що залежить від установлених строків здавання готівкової виручки та її суми, але не більше п’ятикратного розміру середньоденних надходжень готівки — для підприємств, що розташовані в населених пунктах, де немає банків і мають строк здавання готівки не рідше ніж один раз на п'ять робочих днів;
- не більше суми середньоденної видачі готівки — для підприємств, ліміти каси яким установлюються згідно з фактичними витратами готівки (крім виплат, пов’язаних з оплатою праці, стипендій, пенсій, дивідендів).
Підприємства, у яких відповідний середньоденний показник, обчислений на підставі касових оборотів, дорівнює нулю або не більше 10 нмдг, можуть встановлювати ліміт каси в розмірі, що перевищує обчислений середньоденний показник, але не більше 10 нмдг. Якщо підприємство не встановило ліміт залишку готівки в касі, то ліміт такої каси вважається нульовим. При цьому вся готівка, що перебуває в такій касі на кінець робочого дня, вважається понадлімітною (п.5.8 Положення №637).
Розрахунок встановлення ліміту залишку готівки в касі підписується головним бухгалтером і керівником підприємства (або уповноваженою ним особою). Ліміт каси затверджується внутрішнім наказом по підприємству.
До розрахунку береться строк здавання підприємством готівкової виручки (готівки) для її зарахування на рахунки в банках, визначений відповідним договором банківського рахунку. Якщо підприємство має дві і більше кас, а ліміт каси визначається один (загальний), то необхідно брати до уваги готівкові кошти й інших кас.