Як облікувати виручку від продажу товарів через РРО

167
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ

Запитання

Підприємство торгівлі має головну касу. Відокремлені підрозділи ведуть розрахунки із застосуванням РРО. Виручку від реалізації товарів за даними Z-звітів отримуємо готівкою та через еквайринг. Як облікувати розрахунки?

Відповідь

Із 23 лютого 2024 року готівку, що надходить до скриньки РРО, обліковують на субрахунку 308 «Готівка у національній валюті за операціями, проведеними із застосуванням РРО». Саме із цієї дати запрацювали зміни до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженого наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291, та Інструкції до його застосування.

Отже, починаючи з 23.02.2024 через субрахунок 308 проводьте операції, коли клієнт розраховується готівкою, яку отримуєте через РРО. Отриману готівкову виручку показуйте проведенням: Д-т 308 — К-т 702 «Дохід від реалізації товарів». Передачу готівки до головної каси оформлюйте записом: Д-т 301 «Готівка у національній валюті» — К-т 308.

Попри те що розрахунки за платіжними картками з використанням POS-термінала (еквайринг) проходять через РРО та Z-звіт, до каси готівка не потрапляє.

Еквайринг — безготівкові розрахунки, оскільки грошові кошти переказують із рахунку покупця на рахунок продавця через посередника — банк-еквайр. Коли в розрахунках не фігурує готівка, операція не є касовою у розумінні Положення про ведення касових операцій в національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148. Відповідно немає підстав застосовувати субрахунок 308 для еквайрингових оплат.

У разі розрахунку через POS-термінал банк-еквайр отримає інформацію миттєво. Проте гроші не одразу з’являються на рахунку продавця. У період від авторизації до надходження грошей на рахунок обліковуйте їх на субрахунку 333 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті»: Д-т 333 — К-т 702. Після того як банк зарахує  гроші, що пройшли через РРО на поточний рахунок продавця, покажіть їх на субрахунку 311 «Поточні рахунки у національній валюті» проведенням: Д-т 311 — К-т 333.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
51727

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1639

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
66373