Стерилізація медичних інструментів: чи спрацьовує звільнення від ПДВ та який код ДКПП

39
Автор
експерт з бухгалтерського обліку та оподаткування, Київ

Запитання

До якої категорії за ДКПП 016-2010 належить послуга зі стерилізації медичних інструментів? Який код проставити в податковій накладній? Чи поширюється на послугу стерилізації медичних інструментів звільнення від оподаткування ПДВ?

Відповідь

Пільга не спрацьовує. Звільнення від оподаткування ПДВ за підпунктом 197.1.5 Податкового кодексу України (ПК) поширюється тільки на послуги з медичного обслуговування населення (медичні послуги), які надає заклад охорони здоров’я (ЗОЗ), що має ліцензію на постачання цих послуг.

Медичною вважають послугу, яку надає пацієнтам ліцензований ЗОЗ і яку оплачує її замовник: держава, орган місцевого самоврядування, юридична або фізична особа. Пацієнт — це фізична особа, яка звернулася за медичною допомогою або медичною послугою та/або якій така допомога або послуга надається (ст. 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII; далі — Закон № 2801).

Хоча стерилізація медичних інструментів є обов’язковою умовою функціонування ЗОЗ, ці роботи не є медичною послугою в розумінні Закону № 2801. Натомість це окрема господарська операція, яка необхідна, щоб надавати медичні послуги. Тож на неї норми підпункту 197.1.5 ПК не поширюються

Послуги зі стерилізації медичних інструментів оподатковуйте ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

У графі 3.3 розділу Б податкової накладної зазначте код послуги на рівні не менше чотирьох знаків (п. 201.1 ПК). Коди послуг платники визначають самостійно за Державним класифікатором продукції та послуг (ДКПП) ДК 016:2010. Шукайте потрібний код у секції Q «Послуги у сфері охорони здоровя та соціальної допомоги». Окремого коду для послуг зі стерилізації медичних інструментів класифікатор не передбачає. Найвідповіднішим, на нашу думку, є код 86.90 (послуги у сфері охорони здоров’я, інші).


Бухгалтерський вебінар

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податок на прибуток підприємств у 2024 році

У статті актуальні положення про податок на прибуток підприємств 2024. Про податкові різниці, строки сплати податку на прибуток та декларування, про КІК та мінімальне податкове зобов’язання — в огляді
188530

Податок на прибуток: новації 2017 року

Чергова податкова реформа суттєво торкнулася і одного з основних податків для підприємств — податку на прибуток. Мабуть, лише базові ставки податку залишились незмінними. Ми розкажемо про інші істотні оновлення
13991

Сплачуємо правильно: разовий аванс з податку на прибуток

Із 2016 року запрацювали зміни щодо авансових внесків − відмінено щомісячні аванси та введено разовий «перехідний» авансовий внесок. Його якраз розраховують за результатами трьох кварталів 2016 року. Розповімо докладно та проаналізуємо наявні роз’яснення податківців.
4888