Як закривається касова книга після закінчення календарного року або у разі її зміни?

873

Запитання

Яким чином закривається касова книга (форма КО-4) після закінчення календарного року або у разі зміни її форми та який строк зберігання касової книги?

Відповідь

Форма касової книги (типова форма № КО-4) визначена у додатку 5 до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, яким передбачено ведення цієї книги впродовж одного календарного року.

Аркуші касової книги нумеруються та прошнуровуються. Кількість аркушів у касовій книзі засвідчуються підписами керівника і головного бухгалтера установи/підприємства.

При цьому, якщо у касовій книзі залишились не заповненні сторінки (пусті), то на таких сторінках проставляється прочерки або на наступній сторінці після останнього запису ставиться дата закінчення книги та засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера підприємства (юридичної особи).

Чи покарають за воєнного стану за неподання звітності та несплату податків

Порядок закриття касової книги у випадку зміни її форми, здійснюється таким чином, як і по закінченні календарного року.

У разі, якщо протягом календарного року касова книга закінчується або змінюється її форма, то нумерація сторінок у наступній касовій книзі повинна розпочинатись з «1».

Якщо касова книга велась в електронній формі, то після закінчення календарного року (або залежно від потреби) «Вкладний аркуш касової книги» формується в підшивки в хронологічному порядку, які формуються в книгу. Така книга засвідчується підписами керівника і головного бухгалтера, і передається для зберігання відповідно до законодавства України.

При цьому платники податків зобов’язані після закінчення касової книги, яка велась на паперових або на електронних носіях, зберігати її протягом не менш як 3 роки з дня подання податкової звітності, для складення якої використовуються зазначені документи, а в разі її неподання – передбаченого Податковим кодексом України граничного терміну подання такої звітності.

Разом з тим, пропонуємо суб’єктам господарювання звернутись до Національного банку України, як до розробника Положення № 148, для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання.

Читати повний текст

ЗІР, категорія 109.15

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52569

Книга обліку доходів та витрат платника єдиного податку

Книга обліку доходів платника єдиного податку – необхідна річ для будь якого підприємця, що перебуває на єдиному податку. І в цьому матеріалі ми розкажемо все про ведення книги обліку доходів, у якій формі її можна вести, чи треба щоденні записи, скільки часу зберігати книгу, як її розробити самостійно та інші питання
48261

Порядок роботи додаткових кас на підприємстві

Готівка та каса – важлива ділянка роботи підприємства, а тому до організації обліку касових операцій треба ставитися досить прискіпливо. Облік ускладнює наявність структурних підрозділів, зокрема торгових точок. У даній консультації розглянемо, чи може підприємство мати декілька кас, чи потрібна касова книга відокремленому підрозділу, як встановлюється ліміт каси для відокремлених підрозділів, порядок здавання готівки відокремленими підрозділами
6710

Положення про касові операції 2021

Нацбанк відкоригував Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, для чого видав нову постанову від 07.05.2020 № 59. Частина новацій запрацювала 25 травня, частина 1 липня, частина 1 серпня. Розглянемо зміни до положення про касові операції детальніше.
11467