Положення про касові операції 2021

UA RU
Нацбанк відкоригував Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, для чого видав нову постанову від 07.05.2020 № 59. Частина новацій запрацювала 25 травня, частина 1 липня, частина 1 серпня. Розглянемо зміни до положення про касові операції детальніше.

⚡️ ЄДИНА ЗВІТНІСТЬ: ЕКСПЕРТ ДОПОМОЖЕ РОЗІБРАТИСЯ ЗІ СКЛАДНОЮ НОВИНКОЮ ⏩

Зміни щодо касових операцій з 25 травня 2020 року

Нацбанк визначив: Положення від 29.12.2017 № 148 — більше не указ для небанківських фінансових установ та операторів поштового зв’язку (п. 2-1 Положення № 148). Під час проведення й оформлення переказу готівки вони мають керуватися нормативно-правовими актами НБУ з питань ведення касових операцій банками. Тому роботу доведеться перелаштувати на новий лад.

Зміни щодо касових операцій з 1 липня 2020 року

Від цієї дати змін трішечки більше. Граничні суми готівкових розрахунків залишили на колишньому рівні. Суб’єкт господарювання має право розплатитися з інших суб’єктом господарювання сумою 10 тис. грн за один день, а з фізособою — 50 тис. грн. А що робити, якщо сума розрахунку значно більша, а розбити її на кілька днів — не варіант? Звернутися до банку або небанківської фінустанови та внести кошти через їх касу.

Із 01.07.2020 платежі понад встановлені граничні суми дозволено проводити і через юросіб, що не є фінустановами, але мають право надавати окремі фінансові послуги (п. 6 Положення № 148). Такі установи мають у встановленому законодавством порядку отримати ліцензію на переказ коштів у нацвалюті без відкриття рахунку.

Зміни щодо касових операцій з 1 серпня 2020 року

Останній місяць літа багатий на суттєві корективи щодо касової дисципліни.

Касові документи

За допомогою касових документів оформляють касові операції. Наразі до них належать:

  • касові ордери;
  • відомості на виплату готівки;
  • розрахункові документи;
  • відомості закупівлі сільгосппродукції;
  • квитанції програмно-технічних комплексів самообслуговування;
  • інші прибуткові та видаткові касові документи.

Із 1 серпня цього року цей список стане ширшим. До касових документів додадуть електронні розрахункові документи (п. 23 Положення № 148).

Оприбуткування готівки

І з 1 серпня працюватиме оновлений порядок оприбуткування готівки. Для цього суб’єкт господарювання має облікувати готівки у касі на повну суму її фактичних надходжень. Записи треба зробити у:

  • касовій книзі;
  • книзі обліку доходів і витрат/книзі обліку доходів;
  • фіскальному звітному чеку;
  • розрахунковій квитанції;
  • електронному фіскальному звітному чеку (пп. 18 п. 3 Положення № 148).

Увага: Електронний Z-звіт підтверджує оприбуткування готівки

Додаткове правило для відокремлених підрозділів, що працюють із програмними РРО і без касових книг. Для них оприбуткуванням готівки вважатимуть щоденне створення засобами програмних РРО у паперовій та/або електронній формі фіскальних звітних чеків і подання їх до фіскального сервера засобами телекомунікацій. Причому також обов’язково слід направляти до фіскального сервера створені програмними РРО електронні розрахункові документи і повідомлення для їх реєстрації і довгострокового зберігання (п. 11 Положення № 148).

Використання КОРО

Цей девайс застосовують у разі форс-мажору: вихід з ладу РРО або відсутність електрики. За бажанням від КОРО можна відмовитися. Оформте це наказом по підприємству (п. 1 гл. 1 Порядку реєстрації КОРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547). У реєстраційному посвідченні на РРО має бути примітка:

«КОРО на цей РРО не реєстрували. У випадках виходу з ладу РРО або відключення електроенергії розрахункові операції проводити не будуть».

Таке правило встановлює пункт 2 розділу ІІІ Порядку реєстрації РРО, затвердженого наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547). Але пам’ятайте: якщо відмовитеся від КОРО, то в разі поломки касової техніки чи вимкнення світла мусите припинити торгівлю.

Огляду на це Нацбанк відкоригував термін «книга обліку». Тепер нею вважатимуть:

  • касову книгу;
  • книгу обліку виданої та прийнятої старшим касиром готівки (ф. № КО-5);
  • книгу обліку доходів і витрат/книгу обліку доходів;
  • КОРО (в разі її використання).

Видача готівки

Не всі знають про такий факт: підприємства та ФОПи можуть надавати держателю платіжної картки послуги з видачі готівки. Що це означає? Що покупець із банківською карткою може завітати не до банкомату, а до магазину й отримати з картки готівку, якщо така послуга передбачена правилами платіжної системи.

Із 1 серпня до когорти осіб, які можуть видавати готівку, долучать відокремлені підрозділи підприємств (п. 9 Положення № 148). Зараз кожну подібну операцію супроводжує квитанція платіжного термінала. А з 1 серпня електронний розрахунковий документ зможуть надсилати клієнтові смс-кою або на електронну пошту. Звісно, цей варіант — для користувачів програмних РРО.

Складати видаткові касові ордери на загальну суму проведених операцій за день і робити запис про таку видачу в касовій книзі не потрібно (п. 27 Положення № 148).

Зразок положення про касові операції на підприємстві

Скачайте зразок положення про касові операції на підприємстві.

СКАЧАТИ ФОРМУ ⤵️

Зразок положення про касові операції на підприємстві

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді