Підприємство за дорученням працівника сплатило за навчання: чи буде податкова знижка

361

Запитання

Чи має право на податкову знижку працівник, якщо за його дорученням підприємство здійснювало перерахування сум коштів із одержуваного ним доходу на навчання його дитини, але у платіжній інструкції як «Платник» вказано підприємство, а в «Призначенні платежу» — прізвище працівника?

Відповідь

Платник ПДФО має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, нарахованого у вигляді заробітної плати, зменшеного з урахуванням положень пункту 164.6 Податкового кодексу України (ПК), суму коштів, сплачених платником на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти таким платником та/або членом його сім’ї першого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановив опіку чи піклування, або яку влаштував до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо такого платника призначили відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою (пп. 166.3.3 ПК).

До податкової знижки включають фактично здійснені протягом звітного податкового року платником витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача)), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язково повинна відображатись вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги) (пп. 166.2.1 ПК).

У даному випадку, для підтвердження понесених витрат на навчання, платнику необхідно отримати довідку від працедавця, який за його дорученням здійснював перерахування сум коштів із одержуваного ним доходу та копії платіжних інструкцій, якими здійснювалось перерахування.

Реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції заповнює платник так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснює платіжну операцію. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України (п. 41 глави ІІ Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою НБУ від 29.07.2022 № 163).

Отже, довідка від працедавця, який за дорученням платника перераховував кошти із одержуваного ним доходу до навчальних закладів, для оплати його навчання чи навчання інших членів його сім’ї першого ступеня споріднення, є підставою для отримання платником податкової знижки за навчання.

За інформацією ДПС у Рівненській області


Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Податкова знижка: як отримати та звітувати

Є спосіб зекономити або частково компенсувати витрати за власне навчання чи навчання дитини, на іпотеку, страхування життя. Поверніть від держави частину сплаченого податку на доходи фізичних осіб (ПДФО). Податкова знижка у 2024 році, умови її отримання, податкова знижка на навчання в декларації – у консультації
73761

Закон № 540: дистанційна робота, єдиний податок, скасування орендної плати

Верховна рада 30.03.2020 прийняла невідкладний закон № 540-IX, який стосується забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій через поширення коронавірусу та продовження пов’язаного з ним карантину. 02.04.2020 Закон було повернуто із підписом Президеннта. Зміни зачіпають 9 кодексів та 32 закони. Давайте з’ясуємо, у чому вони полягають.
20013

Як отримати податкову знижку?

Статтею 166 Податкового кодексу України передбачена податкова знижка для платників податків. Давайте дізнаємося, як її отримати і що для цього потрібно
1800

ПДФО у 2017 році – основні зміни

Прийняття Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» № 1797 принесло чимало змін до Податкового кодексу, а разом із тим і до розрахунку та правил сплати ПДФО
12658