Головний бухгалтер одночасно виконує обов'язки керівника: як підписувати е-звітність

681

Запитання

Як підписувати звітність в електронному вигляді, якщо головний бухгалтер одночасно виконує обов'язки керівника, та як заповнити повідомлення про надання інформації щодо КЕП?

Відповідь

Експертне роз’яснення до закону про поновлення перевірок

Електронний документообіг між платником та податковим органом здійснюється відповідно до:

та

  • Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, що затвердив Мінфін наказом від 06.06.2017 № 557 (далі — Порядок).

Податкова декларація повинна бути підписана, зокрема:

  • керівником платника або уповноваженою особою, а також особою, яка відповідає за ведення бухобліку та подання податкової декларації до податкового органу. У разі ведення бухобліку та подання податкової декларації безпосередньо керівником платника таку податкову декларацію підписує такий керівник.

Достатнім підтвердженням справжності документа податкової звітності є наявність оригіналу підпису уповноваженої особи на документі у паперовій формі або наявність накладеного на електронний документ кваліфікованого електронного підпису (КЕП) (пп. 48.5.1 ПК).

Керівник платника визначає, змінює перелік уповноважених осіб, яких наділяють правом підписання, подання, отримання ними документів та інформації через Е-кабінет від імені платника, та означує їхні повноваження (абз. 2 п. 42.6 ПК).

Для надання права підпису е-документів іншим особам, яким делегували право підпису, платник повідомляє про таких осіб податковий орган, на обліку в якому перебуває платник. Для цього направляє повідомлення про надання інформації щодо КЕП в електронному вигляді за формою згідно з додатком 2 до Порядку.

До Повідомлення вносять інформацію про підписувача, якому надається право підпису електронних документів. На сформоване Повідомлення першими накладають КЕП усіх осіб, включених до Повідомлення, у порядку черговості їх внесення до Повідомлення, після них — КЕП керівника і останньою — печатку (за наявності) (п. 4 розд. ІІІ Порядку).

Тобто, керівник до податкового органу подає Повідомлення на головного бухгалтера з типом підпису – «директор».

Якщо головного бухгалтера одночасно призначили тимчасово виконувати обов'язки керівника (директора), то при поданні податкової звітності в е-вигляді, електронні підписи юрособи накладають у такому порядку:

  • першим — КЕП директора
  • другим — КЕП електронної печатки (за наявності).

При цьому попередньо змінюють, зокрема в налаштуваннях Е-кабінету поле «використання підписів».

За інформацією ДПС у Запорізькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Договір позики: зразок

Договір позики містить істотні умови: ви отримуєте гроші або речі у борг зі зобов’язанням погасити суму, або повернути річ у визначений термін. Скачайте ЗРАЗОК ДОГОВОРУ ПОЗИКИ, щоб забути про помилки. У статті також дізнаєтесь, як правильно оформити договір позики, які податкові і юридичні аспекти, що з оподаткуванням та обліком
36155

Мобілізаційний Закон № 3633: до чого готуватися працівникам і роботодавцям із 18.05.2024

Нагляд за виконанням мобілізаційного законодавства посилюють. Маємо чергові зміни у правилах військового обліку. Експерт акцентував на важливих моментах, які стосуються обов’язків роботодавців
5892

Як відкрити та обліковувати літній майданчик

На час спеки суб’єкти ресторанного господарства відкривають додаткові літні майданчики. Це зручно для клієнтів, яким приємніше відпочивати просто неба, і вигідно суб’єктам господарювання. З'ясуємо, як організувати роботу літнього майданчика і відобразити такі операції в обліку
1489

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158739