Чи придбавати ліцензію, якщо пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо

1748

Запитання

Чи необхідно придбавати ліцензію на зберігання пального якщо таке пальне зберігається в баку автомобіля, каністрі тощо, та наявність яких інших ємностей передбачає обов’язковість отримання ліцензії на зберігання пального?

Відповідь

Акцизна накладна 2019

Зберігання пального здійснюється суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії. Суб’єкти господарювання (далі – СГ) отримують ліцензії на право зберігання пального на кожне місце зберігання пального (ч. 1 ст. 15 Закону України від 19.12.1995 № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», далі — Закон 481).

Скільки коштуватиме ліцензія за діяльність з пальним або її відсутність

СГ отримують ліцензії на право зберігання пального на місце (територію), що використовується для зберігання пального.

Закон № 481 не встановлює вимог щодо видів, місткості та розміщення обладнання та/або ємностей, що використовуються для такого зберігання.

Ліцензію на право зберігання пального не отримують на місця зберігання пального, що використовують (ст. 15 Закону № 481):

  • підприємства, установи та організації, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевою бюджету;
  • підприємства, установи та організації системи державною резерву;
  • суб’єкти господарювання для зберігання пального, яке споживають для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто - та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізують через місця роздрібної торгівлі.

СГ мають право зберігати пальне без отримання ліцензії на право зберігання пального в місцях виробництва пального або місцях оптової торгівлі пальним чи місцях роздрібної торгівлі пальним, на які отримані відповідні ліцензії.

Інших винятків щодо отримання СГ ліцензій на право зберігання пального норми Закону № 481 не містять.

Скачати текст

ЗІР, категорія 115.05


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
317

Акцизна накладна 2024

Акциз, САРП/ЄРАН, електронні сервіси, акцизні склади — все, що пов’язано з реалізацією пального давно увійшло в бухгалтерське життя. Про заповнення акцизної накладної, порядок складання акцизних накладних розповімо в огляді. Не забудемо й про зразки заповнення
56646

Роздрібний акциз у касових чеках і КОРО

Суб’єкти господарювання роздрібної торгівлі підакцизними товарами мають не лише зазначати суми роздрібного акцизу у касових чеках, а й належно заповнювати книги обліку розрахункових операцій
6240