ФОП планує перейти на спрощену систему з 2023 року: як визначити дохід

463

Запитання

Як визначити дохід за попередній календарний рік, якщо ФОП вирішив застосувати спрощену систему оподаткування з 1 січня 2023 року?

Відповідь

⚡ Усе про ФОП: КВЕД, реєстрація, облік, сплата податків і трудові відносини

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів, може перейти на спрощену систему оподаткування. Для цього він має подати заяву до органу контролю не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Перейти на спрощену систему оподаткування можна один раз упродовж календарного року (пп. 298.1.4 Податкового кодексу України; ПК).

Перейти на спрощену систему оподаткування можливо, якщо впродовж календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб’єкт господарювання дотримав вимог, установлених пунктом 291.4 ПК.

До поданої заяви додають Розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затверджений наказом Мінфіну від 16.07.2019 № 308.

Тож, якщо ФОП вирішив перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року, заяву до органу контролю подають не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку нового року разом із розрахунком доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування.

Дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначають на момент подання заяви із урахуванням запланованої суми отримання доходу, за період, що залишився до кінця року після подання заяви.

За інформацією ГУ ДПС у Чернівецькій області

 


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
8788

ФОП (фізособа-підприємець)

Якщо у вас є ідея щодо створення своєї власної справи — візьміться за неї сьогодні й будете мати результат уже завтра. Ідея — це, звичайно, головне, але ще треба зробити перші кроки та оформити ФОП. У консультації розповімо все про ФОП
59610

Оподаткування додаткового доходу

Додатковий заробіток є можливістю «вижити» у складні часи або альтернативою зростанню заробітку за основним напрямом. Як оподатковуються додаткові доходи, чим вони відрізняються від основних – в огляді
156

Декрет для ФОП: як скористатися та оформити

Скористатися декретною відпусткою та отримати виплати допомоги у звʼязку з вагітністю та пологами можуть не тільки працівниці підприємств, але й самозайняті жінки-підприємці. Як оформити декретну відпустку ФОП, отримати виплату декретних, оподаткувати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами ФОП та періоду декретної відпустки, приклади документів – у огляді
281647

Самозайняті особи: облік та оподаткування

Хто може бути самозайнятою особою, які податки сплачує самозайнята особа, можливості здійснення трудової діяльності, про умови оподаткування доходів та витрат самозайнятих осіб, до яких належить фізичні особи-підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Ці та інші питання – в цьому огляді
627