Як юрособі-єдиннику четвертої групи заповнити розділ ІІ додатка 3 до Розрахунку МПЗ, якщо всі земельні ділянки сільгосппризначення розташовані в одній громаді

501

Запитання

Як заповнити розділ ІІ додатка 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» до податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи юрособи, якщо усі земельні ділянки сільгосппризначення розташовані на території однієї територіальної громади?

Відповідь

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи Мінфін затвердив наказом від 19.06.2015 № 578 (далі — декларація).

Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» є невід’ємною частиною декларації (далі — Додаток 3).

Першим роком, за який визначають мінімальне податкове зобов’язання (далі — МПЗ), є 2022 рік (п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ Податкового кодексу України; ПК).

Пояснимо, як юрособі заповнити показники розділу ІІ Додатка 3.

Розділ ІІ Додатка 3 заповнюйте в гривні з двома десятковими знаками після коми з урахуванням приміток до рядків. Зазначте у рядку:

01 «Загальне мінімальне податкове зобов’язання (ЗМПЗ)»

Показник графи 11 рядка 2 розділу І Додатка 3

02 «Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів протягом податкового (звітного) року, у т. ч.»

Загальну суму сплачених податків, зборів, платежів, що пов’язані з виробництвом і реалізацією власної сільгосппродукції, власністю чи користуванням сільськогосподарськими угіддями (оренда, суборенда, емфітевзис, постійне користування) (п. 297-1.1 ПК).

При цьому до суми сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок не включайте суми податків, зборів, платежів, які у податковому/звітному році сплатили помилково або надміру (абз. 9 п. 297-1.5 ПК);

Не враховуйте у загальній сумі сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок у наступному податковому/звітному році суму єдиного податку в частині позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ і загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок (п. 297-1.8 ПК; прим. 7 Додатка 3)

02.1 «єдиний податок»

Суму єдиного податку, що сплатили протягом податкового/звітного року

02.2 «податок на прибуток»

Суму податку на прибуток, що сплатили протягом податкового/звітного року у разі переходу в податковому/звітному році із загальної системи оподаткування на спрощену (абз. 3 п. 297-1.5 ПК; прим. 8 Додатка 3)

02.5 «ПДФО з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником єдиного податку у трудових або цивільно-правових відносинах»

ПДФО та військовий збір з доходів фізиосіб, які перебувають з платником єдиного податку в трудових або цивільно-правових відносинах, крім доходів, що сплатили за придбання товарів у фізосіб (абз. 5 п. 297-1.5 ПК; прим. 10 Додатка 3)

02.6 «військовий збір з доходів фізичних осіб, які перебувають з платником єдиного податку у трудових або цивільно-правових відносинах»

02.7 «ПДФО з доходів за договорами оренди»

ПДФО та військовий збір з доходів фізосіб за договорами оренди, суборенди, емфітевзису земельних ділянок, віднесених до сільгоспугідь, за податковий/звітний рік (абз. 5 п. 297-1.5 ПК; прим. 11 Додатка 3)

02.8 «військовий збір з доходів за договорами оренди»

02.9 «земельний податок»

Земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільгоспугідь, які використовуєте у підприємницькій діяльності, у разі переходу в податковому/звітному році із загальної систему оподаткування на спрощену (абз. 6 п. 297-1.5 ПК; прим. 12 Додатка 3)

02.10 «рентна плата за спеціальне використання води (у разі її сплати)»

Суму сплаченої рентної плати за спеціальне використання води

03 «20% витрат на сплату орендної плати»

20% витрат на сплату орендної плати за віднесені до сільгоспугідь земельні ділянки, орендодавцями яких є юрособи, та які перебувають у державній чи комунальній власності (абз. 8 п. 297-1.5 ПК; прим. 5). Відповідає показнику рядка 2 графи 12 розділу І Додатка 3

04 «Різниця між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок»

(+/–) Значення різниці між сумою загального МПЗ і загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок (показник рядка 01 – показник рядка 02 – показник рядка 03 розділу ІІ Додатка 3). При цьому позитивне значення переносьте до рядка 4 розрахункової частини декларації для юросіб*

*Під час обчислення різниці до загальної суми сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок, що визначає пункт 297-1.5 ПК, включають суми податків, зборів, платежів, які сплатили у 2021 році в рахунок податкових зобов’язань з цих податків, зборів, платежів за 2022 рік (п. 66 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Якщо значення різниці позитивне, єдинник четвертої групи зобов’язаний збільшити на суму цього позитивного значення суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, яку він визначив ц податковій декларації за наступний податковий/звітний рік (п. 297-1.7 ПК)

 

ЗІР, категорія 108.02.05

 

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Цільове призначення земельної ділянки види, зміна, бухгалтерський облік

Розглянемо, чим є цільове призначення земельної ділянки та види її використання, як змінити цільове призначення земельної ділянки, наприклад сільськогосподарської. Також розглянемо, хто та як контролює відповідність фактичного використання земельної ділянки її цільовому призначенню, яка відповідальність за порушення. Також консультація містить приклад бухгалтерського обліку такої процедури з проведеннями
48078

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
45371

Як звітувати з податку на прибуток сільгоспвиробникам

9 травня — гранична дата декларування податку на прибуток за І квартал 2024-го. Експерт пояснює, хто, коли та за якою формою має подавати першоквартальну деку. Також з’ясуєте, який комплект фінзвітності потрібно подати до ДПС
3945

Нормативна грошова оцінка землі 2024

Що таке нормативно грошова оцінка землі та чим вона відрізняється від експертної, як вона рахується та де використовується, що таке індексація нормативної грошової оцінки, як отримати витяг про НГО з Державного земельного кадастру, – відповіді на ці та інші питання знайдете у цьому огляді
63891

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
46940