Податкова декларація платника єдиного податку четвертої групи: як відзвітувати сільгосппідприємству

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух, канд. екон. наук, Київ
Умови, за яких аграрій може перебувати на спрощенці. Звітний період. Строки та правила подання, з чого складається декларація платника єдиного податку 4 групи. Порядок визначення МПЗ у декларації єдинника 4 групи. Право проводити бартерні операції (взаємозалік)

До пакета податкової звітності юрособи — спрощенця четвертої групи включіть декларації за трьома податками. За єдиним податком — обов’язково, а за земельним податком і податком на нерухоме майно — у разі, якщо не маєте податкових пільг і звільнень. Наразі ж зосередимося на декларації єдинника. Часто її ще називають «декларація платника єдиного податку четвертої групи», «звітність 4 групи ЄП», «декларація з ЄП 4 групи».

ХТО МОЖЕ БУТИ СПРОЩЕНЦЕМ

Декларація платника єдиного податку 4 групи: термін подання

Податковий (звітний) період для платників єдиного податку четвертої групи — календарний рік (п. 294.1 ПК).

Обчисліть суму єдиного податку станом на 1 січня й не пізніше 20 лютого відзвітуйте, щоб:

  • підтвердити статус платника єдиного податку четвертої групи;

або 

  • перейти на сплату цього податку (пп. 295.9.1, 298.8.1 ПК).

Увага: якщо не відзвітуєте вчасно, реєстрацію платника єдиного податку анулюють.

Форма податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи (далі Декларація) затверджена наказом від 19.06.2015 № 578.

Декларація передбачає, що слід визначати:

Податкова декларація платника єдиного податку 4 групи має містити:

  • Загальну частину, в якій зазначте інформацію про себе та орган ДПС, куди її подаєте;
  • Розрахункову частину декларації для юридичних осіб;
  • Додаток 1 «Відомості про наявність земельних ділянок»;
  • Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобовʼязання за податковий (звітний) рік»

Також податкова декларація платника єдиного податку четвертої групи має містити:

  • Розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (далі Розрахунок сільгоспчастки) за 2023 рік, який є невідʼємною частиною Декларації. Надати його потрібно на вимогу підпункту 298.8.1 ПК. Його форма затверджена наказом Мінагрополітики від 26.12.2011 № 772;
  • Додаток 2 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» подають винятково ФОПи, які створили фермерське господарство. Юрособи його не заповнюють.

Розрахунок сільгоспчастки складайте на підставі даних бухобліку (ЗІР, підкатегорія 108.02.01). Робіть це уважно, адже подати уточнюючий Розрахунок сільгоспчастки окремо від Декларації не можна. Юрособа — платник єдиного податку четвертої групи, якщо виявить помилку, що містить раніше поданий Розрахунок сільгоспчастки, може заповнити та подати уточнюючий Розрахунок сільгоспчастки, у т. ч. в електронному вигляді, лише у складі уточнюючої Декларації (ЗІР, підкатегорія 108.02.05).

ЯК ПІДТВЕРДИТИ ФОРС-МАЖОР ІЗ СІЛЬГОСПЧАСТКОЮ МЕНШОЮ НІЖ 75%

Куди звітувати та як заповнити податкову декларацію платника єдиного податку 4 групи

Платники єдиного податку четвертої групи мають подати Декларацію на поточний рік до органу ДПС:

  •  за своїм місцезнаходженням

та

  • місцем розташування земельної ділянки (пп. 295.9.1 ПК).

На вимогу підпункту 298.8.1 ПК сільгосптоваровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають відповідний пакет звітності (Схема).

податкова декларація платника єдиного податку 4 групи

СКАЧАТИ

Як врахувати МПЗ

Платники єдиного податку четвертої групи мають збільшити визначену в Декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму позитивного значення різниці між сумою загального МПЗ і загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок.

Юрособи — платники єдиного податку, зокрема, четвертої групи — власники, орендарі, користувачі на інших умовах, у т. ч. на умовах емфітевзису, земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств (СФГ), у т. ч. щодо земельних ділянок, що належать членам СФГ і використовуються таким СФГ, — мають подавати додаток із розрахунком загального МПЗ у складі Декларації за податковий (звітний) рік. Це — додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобовʼязання за податковий (звітний) рік».

У Розрахунковій частині Декларації для юросіб передбачений рядок 4 «Позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобовʼязання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (р. 4 графа 3 розділу ІІ додатка 3)».

Сума МПЗ, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить, зокрема, одній юридичній особі, є загальним МПЗ. 

МПЗ щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої проведена, та МПЗ щодо земельної ділянки, нормативна грошова оцінка якої не проведена, обчислюють за формулами, наведеними у статті 38-1 ПК.

Особливості визначення загального МПЗ платників єдиного податку встановлює стаття 297-1 ПК.

Через специфіку звітування (на рік уперед) юрособа — спрощенець четвертої групи відображає позитивне значення у Декларації на наступний період. Наприклад, позитивне значення МПЗ за 2023 рік включіть до Декларації на 2024 рік і сплатіть цього року.

Штрафних санкцій, передбачених статтею 123 ПК, під час визначення податкових зобов’язань платників податків із урахуванням МПЗ за 2022 рік, не застосовують (п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Під час обчислення різниці між сумою загального МПЗ і загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок за 2022 рік до загальної суми сплачених податків, зборів, платежів і витрат на оренду земельних ділянок, визначених, зокрема, пунктом 297-1.5 ПК, включають суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році в рахунок податкових зобов’язань із цих податків, зборів, платежів 2022 року (п. 66 підрозд. 10 розд. ПК).

Тимчасово, для розрахунку МПЗ за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, коефіцієнт «К», визначений у підпунктах 38-1.1.1 і 38-1.1.2 ПК, застосовують зі значенням 0,04 (п. 67 підрозд. 10 розд. ХХ ПК; ЗІР, категорія 108.02.02).

Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховували та не сплачували загальне МПЗ за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями рф, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди (ЗІР, категорія 108.05)

МПЗ не замінить єдиний податок, земельний податок, податок на нерухомість, ПДФО та інші податки, які сплачують власники чи користувачі земельних ділянок. Утім, якщо розрахуєте позитивне значення МПЗ, матимете додаткове податкове навантаження з єдиного податку.

У яких випадках не визначати МПЗ

МПЗ не визначайте:

  • для земельних ділянок, що використовують дачні (дачно-будівельні) та садівничі (городницькі) кооперативи (товариства), а також набуті у власність/користування членами цих кооперативів (товариств) у результаті приватизації (купівлі/продажу, оренди) у межах земель, що належали цим кооперативам (товариствам) на праві колективної власності чи перебували у їх постійному користуванні;
  • земель запасу;
  • невитребуваних земельних часток (паїв), розпорядниками яких є органи місцевого самоврядування (ОМС). Виняток — земельні частки (паї), передані ОМС в оренду;
  • земельних ділянок зон відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, які належать фізичним особам на праві власності та/або на праві користування та станом на 1 січня 2022 року знаходилися у межах населених пунктів.

Крім того, у разі передачі земельних ділянок в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування МПЗ визначають для орендарів, користувачів на інших умовах таких земельних ділянок у порядку, визначеному ПК.

У разі переходу права власності або права користування, у т. ч. оренди, емфітевзису, суборенди, на земельну ділянку, віднесену до сільгоспугідь, від одного власника, орендаря, користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) до іншого власника, орендаря, користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) протягом календарного року та за умови державної реєстрації такого права відповідно до законодавства, МПЗ щодо такої земельної ділянки визначають для попереднього власника, орендаря, користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) за період з 1 січня такого календарного року до початку місяця, в якому припинилося право власності на таку земельну ділянку або в якому таку земельну ділянку передали в користування (оренду, суборенду, емфітевзис). Для нового власника, орендаря або користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) — починаючи з місяця, в якому він набув право власності або право користування, у т. ч. оренди, емфітевзису, суборенди, на таку земельну ділянку, та враховується у складі загального МПЗ кожного з таких власників або користувачів.

У разі відсутності державної реєстрації переходу права власності або права користування, у т. ч. оренди, емфітевзису, суборенди, на земельну ділянку, віднесену до сільгоспугідь, від одного власника, орендаря, користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) до іншого власника, орендаря, користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) протягом календарного року, МПЗ щодо такої земельної ділянки визначають для попереднього власника, орендаря, користувача на інших умовах (у т. ч. на умовах емфітевзису) на загальних підставах за податковий (звітний) рік.

КЕЙС: ЧИ МОЖНА ПОДАТИ ТІЛЬКИ ЗВІТНІ ДЕКЛАРАЦІЇ

Якщо маєте земельні ділянки на території одного району, але різних селищних рад, тобто КАТОТТГ різні, подавайте окремі Звітні декларації за кожним кодом КАТОТТГ і Загальну Декларацію.

Дуже уважно перевіряйте коди КАТОТТГ. Якщо переплутаєте й подасте Декларацію не за тим кодом, її не визнають (ЗІР, категорія 108.05).

Не зважайте на бартерні операції

Об’єкт оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи — площа сільгоспугідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у т. ч. на умовах оренди (п. 292-1.1 ПК).

ПК не передбачає обмежень щодо здійснення бартерних операцій (взаємозаліку) платниками єдиного податку четвертої групи.

Отже, юрособи — платники єдиного податку четвертої групи мають право проводити бартерні операції (взаємозалік) (ЗІР, підкатегорія 108.02.01).

 



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді