Ремонт товарів, які пошкодили через ракетну атаку: облік та оподаткування

449
Автор
керівник експертної групи Експертус Головбух

Запитання

Плануємо відремонтувати товари, пошкоджені під час ракетної атаки. Чи потрібно уцінити товари перед ремонтом? Як це задокументувати та показати в бухобліку? Які податкові наслідки матиме операція?

Відповідь

Не уцінюйте товари перед ремонтом. Витрати на ремонт пошкоджених товарів включіть до інших витрат звичайної діяльності. Компенсувальні ПДВ-зобов’язання не нараховуйте.

Законодавство не вимагає коригувати вартість частково зіпсованих товарів . У бухобліку первісна вартість запасів не змінюється, за винятком переоцінки їхньої вартості та інших випадків, що передбачає НП(С)БО 9 «Запаси» (п. 15 НП(С)БО 9).

Первісну вартість запасів уцінюють до рівня чистої вартості реалізації, якщо на дату балансу їхня ціна знизилася або вони зіпсувалися, застаріли чи іншим чином втратили первісно очікувану економічну вигоду (п. 25 НП(С)БО 9).

Проведіть уцінку відремонтованих товарів, як того вимагає пункт 25 НП(С)БО, якщо згодом на дату балансу з тих чи тих причин їх важко буде реалізувати, а їхня чиста вартість реалізації виявиться нижчою за первісну вартість після ремонту.

Повна відповідь та приклад бухпроведень в системі «Експертус Головбух»


Вебінар для бухгалтера

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 26.07.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
51440

Довідка за формою № 34-ОПП

Актуальний бланк форми № 34-ОПП, а також пояснення кому і коли її подавати — в консультації
8788

Продовження воєнного стану і мобілізації: що треба знати бухгалтеру

Війна триває, тому воєнний стан продовжено до 9 листопада 2024 року. Разом з ним триватиме й мобілізація. Про особливості в роботі, які очікують на бухгалтера через продовження воєнного стану і мобілізації, ― в коментарі експерта
6833

Звіт про фінансові результати

У комплекті фінансової звітності Звіт про фінансові результати можна назвати найважливішим. Він відображає результати діяльності підприємства впродовж звітного періоду у вигляді прибутку чи збитку, а один з його показників – фінансовий результат до оподаткування – наразі є базою для нарахування податку на прибуток. Заповнення звіту про фінансові результати – тема даної консультації
162490