Сплата податку за житлову нерухомість, що перебуває у спільній сумісній власності, але не поділена в натурі

130

Запитання

Яким чином фізичні особи — співвласники житлової нерухомості, що перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити податковий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Відповідь

Підпунктом 266.1.2 Податкового кодексу України (ПК) визначили платників податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в разі перебування, зокрема, об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб.

Зокрема, якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником є одна з таких осіб — власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановив суд.

Обчислює суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування, які перебувають у власності фізосіб, податковий орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості (пп. 266.7.1 ПК).

Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, разом з детальним розрахунком суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилає платнику податковий орган у порядку, визначеному статтею 42 ПК, до 1 липня року, що настає за базовим податковим звітним періодом — роком (пп. 266.7.2 ПК).

Фізичні особи — співвласники житлової нерухомості, яка перебуває у їх спільній сумісній власності, але не поділена в натурі, можуть повідомити податковий орган про визначеного за їх згодою платника податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, звернувшись з письмовою заявою за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника житлової нерухомості.

За інформацією ДПС у Чернівецькій області

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158757

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44893

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105919

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19559

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19295