Як продовжити відстрочку військовозобов’язаним працівникам: роз’яснення Мінекономіки

Мінекономіки опублікувало лист з рекомендаціями, як продовжити відстрочку від призову на військову службу працівників з урахуванням останніх змін у законодавстві.

akcizn_novacii.jpg

Найкращий помічник для вас: система «Експертус Головбух»

Лист Мінекономіки від 09.09.2022 № 2714-20/64461-03

Кабмін постановою від 07.09.2022 № 1002 продовжив строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації (далі — відстрочка) на строк до двох місяців.

Підставою для відстрочки є:

  • обґрунтоване подання органу державної влади, іншого державного органу, яке не потребує погодження Міноборони;
  • видання військовозобов’язаному підприємством, установою, організацією витягу з наказу Мінекономіки, щоб підтвердити надання відстрочки.

Щоб продовжити строк дії відстрочок, Мінекономіки рекомендує керівникам підприємств, установ та організацій:

  • проаналізувати, чи необхідно продовжити строк дії відстрочок, що їх надали військовозобов’язаним працівникам рішеннями/наказами Мінекономіки у березні — квітні 2022 року;
  • подати у довільній формі до органу державної влади, іншого державного органу, за поданням якого ухвалили рішення/наказ Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних, пропозиції щодо продовження строку дії відстрочок, що їх надали військовозобов’язаним працівникам у березні — квітні 2022 року (далі — Пропозиції).

У Пропозиціях слід зазначити:

  • дату, номер і назву рішення/наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних працівників;
  • обґрунтування необхідності продовжити строк дії відстрочки.

За наявності в раніше прийнятих рішеннях/наказах Мінекономіки військовозобов’язаних, звільнених з підприємства, пропонують зазначати їх прізвище, ім’я, по батькові та додавати копію відповідного рішення/наказу. Відстрочку анулюють, якщо військовозобов’язаного звільнили з підприємства.

За результатами опрацювання Пропозицій, що їх подали органи державної влади, інші держоргани, Мінекономіки ухвалить одне з рішень:

  • продовжити строк дії відстрочки на строк до двох місяців;
  • анулювати відстрочки працівникам, яких звільнили з підприємства;
  • відхилити Пропозиції.

Після отримання копії рішення/наказу Мінекономіки про продовження строку дії відстрочки підприємство видає військовозобов’язаному витяг з наказу. Цей витяг підтвердить продовження строку дії відстрочки.

Ці рекомендації застосовують для продовження строку дії відстрочок, що їх надали військовозобов’язаним за рішеннями/наказами Мінекономіки у порядку, що визначив  КМУ постановою «Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану» від 03.03.2022 № 194 (далі — Постанова № 194).

Щоб надати відстрочки на строк до шести місяців, керуйтеся:

  • Постановою № 194;
  • листами Мінекономіки від 08.03.2022 № 2714-20/9420-03 та від 29.07.2022 № 2714-20/53722-01.

Повторно продовжувати строк дії відстрочки не можна.

Відповідальність за включення військовозобов’язаних до Пропозицій та організацію їх бронювання на період мобілізації та на воєнний час покладають на керівників підприємств, установ, організацій.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33083

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19874

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186554

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61851

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді