Оновили порядок заповнення митних декларацій

Мінфін оновив Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа.

akc_pod_stavki.jpg

Наказ Мінфіну від 23.09.2022 № 296

Мінфін наказом від 23.09.2022 № 296 вніс зміни до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженого наказом Мінфіну від 30.05.2012 № 651 (далі — Наказ № 296 і Порядок № 651 відповідно).

Порядок № 651 визначає:

  • правила заповнення граф митних декларацій за формою єдиного адміністративного документа, додаткових аркушів до нього;
  • порядок внесення відомостей до доповнення;
  • порядок оформлення, розподілу та використання аркушів митних декларацій.

Для товарів, що згідно із статтею 94 Митного кодексу України підлягають декларуванню з використанням митних декларацій (далі — МД), можна використовувати МД, передбачені Конвенцією про процедуру спільного транзиту, та правила їх заповнення, відповідно до цієї Конвенції.

Порядок № 651 поширюється також на застосування МД за формою єдиного адміністративного документа, додаткових аркушів і доповнення, виготовлених за допомогою комп’ютера, та електронних МД.

Водночас скасували наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа» від 08.02.2022 № 55.

Крім того, Мінфін наказом від 14.10.2022 № 328 вніс зміни до свого наказу від 23.09.2022 № 296. Наказ № 328 набере чинності з дня його опублікування.

Наказ № 296 набирає чинності 01.10.2022, але не раніше дня його офіційного опублікування. Винятки:

  • абзацу третього правил заповнення графи 2 митної декларації;
  • абзацу  третього правил заповнення графи 8 митної декларації;
  • абзацу четвертого правил заповнення графи 29 митної декларації;
  • абзацу восьмого правил заповнення графи 33 митної декларації;
  • абзацу другого правил заповнення графи 40 митної декларації глави 3 розділу II Порядку.

Вони набирають чинності одночасно з набранням чинності пунктом 3 розділу І Закону України «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових відправленнях, міжнародних експрес-відправленнях, та порядку їх декларування» від 25.01.2022 № 1999-IX, але не раніше дня офіційного опублікування Наказу № 296.

Станом на 25.10.2022 наказ № 296 офіційно не опублікували.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Митна декларація: заповнення, види, терміни

Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру
129370

Звільнення від мита і ПДВ товарів для енергоінфраструктури та розмінування

Верховна Рада скасувала ввізне мито і ПДВ на енергетичне обладнання. Підприємства-виробники також матимуть змогу з пільгами імпортувати складові для виробництва машин для механізованого розмінування. Тримайте детальний огляд змін до Податкового та Митного кодексів через ці новації
253

Код УКТ ЗЕД: як знайти

Щоб отримати код УКТ ЗЕД онлайн, скористайтеся навігатором від системи «Експертус Головбух» — знайдіть свій код УКТ ЗЕД
47185

Вексельні операції

Розрахунки за допомогою векселів є однією з форм безготівкових розрахунків із погашення боргів за отримані товари. У консультації розглянемо особливості вексельних розрахунків і платежів по векселям, придбання-продаж векселів, а також відображення таких операцій у бухгалтерському обліку
22874

Імпорт товарів: бухгалтерський облік

Імпорт товарів в Україні має свої особливості в бухгалтерському обліку. Додаються облік міжнародних розрахунків, облік митних платежів, облік курсових різниць. Основні правила бухгалтерського обліку таких операцій та приклади проводок при імпорті товарів – у консультації
121832

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді