Митна декларація: особливості заповнення

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Митна декларація — це однин із документів, який використовується в обліку податкового кредиту з ПДВ. В огляді про те, якою буває митна декларація, як її заповнювати, що про митні декларації треба знати бухгалтеру

Митна декларація — це супутник зовнішньоекономічної діяльності. Тому бухгалтеру варто знати, що значать основні її показники.

Штрафи за невчасну сплату пені у сфері ЗЕД

Митна декларація та її види

Митна декларація відіграє роль документа-заяви, який подається при оформленні перетину товаром митного кордону і декларує застосування до таких товарів певного митного режиму (експорт, імпорт, реекспорт, тимчасове ввезення і т.д.) та нарахування відповідних митних платежів, що є необхідною умовою такої процедури. Митна декларація містить інформацію про кількість та види товарів, які перетинають митний кордон та їхню вартість, інші показники, які є базою для розрахунку митних платежів. Після підписання митної декларації представником митниці процедура стає завершеною і тоді митна декларація перетворюється у первинний документ, який підтверджує:

  • суму митних платежів (митний збір, мито, ПДВ);
  • фактурну та миту вартість товару;
  • факт перетину товаром митного кордону;
  • замість податкової накладної підтверджує факт виникнення податкового кредиту з ПДВ при імпорті товарів (абз. 1 п. 201.12 Податкового кодексу України, даліПК).

Застосування тих чи інших видів митних декларацій врегульовано Митним кодексом України (даліМК) та Положенням про митні декларації, яке затверджене постановою Кабміну від 21.05.2012 № 450 (далі – Положення № 450). А для заповнення митної декларації знадобиться Порядок заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, який затверджений наказом Мінфіну від 30.05.2012 № 651 (далі – Порядок № 651). Види митних декларацій та їхнє призначення наведено у таблиці нижче.

ВИДИ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ МИТНИХ ДЕКЛАРАЦІЙ 2024

Вид митної декларації

Призначення

Літерний код*

Нормативне регулювання

1

Звичайна
(заповнена у звичайному порядку)

Митна декларація мд-2. У стандартних ситуаціях подається саме цей вид декларації. Для її подачі необхідно знати повні відомості про товари, транспортні засоби комерційного призначення

АА

ст. 258 МК,
п. 14 Положення № 450

2

Попередня

Попередня митна декларація з обсягом даних, необхідним для пропуску товарів через митний кордон України та доставлення до митного органу призначення (як на ввезення, так і на транзит)

ЕЕ

ст. 94, МК,
ст. 259 МК

3

Тимчасова

Ситуація, коли звичайну декларацію подати неможливо, так як ще недостатньо відомостей про товари. Недостатність може бути у незнанні точних кодів товарів за УКТ ЗЕД (необхідне дослідження товарів), є суперечності в коді УКТ ЗЕД з митниками, кількість товару можна визначити тільки через його навантаження/вивантаження, ціну товару треба рахувати за спеціальною формулою

ТК
(кількісні характеристики після навантаження)

ст. 260 МК,
п. 29 Положення № 450

ТФ
(ціна за формулою)

ТН
(код УКТ ЗЕД –після дослідження, додаткової інформації)

4

Періодична

Переміщення одних і тих же товарів однією і тією ж особою декілька разів за 180 днів (мінімум 2). Це може здійснюватися суднами закордонного плавання, трубопроводами, лініями електропередач. Також вона стосується припасів, періодичних друкованих видань, а також товарів

РР

ст. 260 МК,
п. 21 Положення № 450

5

Спрощена

Використовується для декларування та випуску в заявлений митний режим товарів (як на ввезення, так і на вивезення), підприємством, яке має авторизацію на застосування спрощення «процедура спрощеного декларування». Авторизація на застосування «процедура спрощеного декларування» надається підприємству, яке відповідає критеріям, визначеним пп. 1, 2 та 4 ч. 3 ст. 12 МК

СД

ст. 2601 МК,
п. 32 Положення № 450

6

Додаткова

Подається, якщо подавалися періодична, тимчасова, на внесення змін, періодична або спрощена декларації. Додаткова декларація містить уточнення відомостей про товари, їхня кількісні характеристики, коди, вартість і т.д. Також додаткова декларація може вносити зміни до попередньої

ДР
(до періодичної)

ст. 261 МК

ДТ
(до тимчасової)

ДМ
(внесення змін)

ДЕ
(до попередньої)

ДС
(до спрощеної)

* складено за Класифікатором типів декларацій, який затверджений наказом Мінфіну 20.09.2012 № 1011 (даліКласифікатор № 1011)

Митна декларація: хто її складає

Митну декларацію зазвичай складає митний брокер на основі поданих декларантом документів: ЗЕД-договору, інвойсу, специфікацій на товар. Також митну декларацію може оформити й сам декларант за допомогою спеціального програмного забезпечення.

Електронна митна декларація використовується одночасно з митними деклараціями на паперовому носії. Електронну копію митної декларації можна завантажити з Електронного кабінету митної служби. Для цілей бухгалтерського обліку дублювати електронну копію паперовою потреби немає (див. ч. 3 ст. 257 МК).

Транзитна декларація як вид митної декларації

Окрім наведених вище є ще один тип митної декларації – транзитна декларація. Однак у Класифікатор № 1011 змін не вносили, тому окремого літерного коду дані декларації не мають. Через це у вищенаведеній таблиці з деклараціями транзитні декларації не згадувалися.

Транзит – це митний режим, за яким товари та/або транспортні засоби комерційного призначення переміщуються під митним контролем між митними органами однієї чи кількох країн або в межах зони діяльності одного митного органу без:

  • будь-якого використання цих товарів;
  • сплати митних платежів;
  • застосування заходів нетарифного регулювання ЗЕД (ч. 1 ст. 90 МК).

Правила заповнення транзитних декларацій містить Порядок реалізації положень Конвенції про процедуру спільного транзиту на території України, який затверджений наказом Мінфіну від 07.10.2022 № 325 (даліПорядок № 325). За ним існують два типи транзитних декларацій:

  • електронна – це митна декларація, подана за допомогою засобів електронного опрацювання даних (електронної транзитної системи, ЕТC);
  • у паперовій формі – це митна декларація, що приймається митним органом відповідно до ст. 26 Доповнення I Конвенції про процедуру спільного транзиту на території України. Такі декларації використовуються більше як виняток, зокрема у ситуації, коли товари транспортуються мандрівниками, які не мають прямого доступу до ЕТC, або коли ЕТC відмовила.

Транзитна декларація заповнюється на товари, що переміщуються або підлягають переміщенню у режимі транзиту:

  • від — митниці відправлення (одного авторизованого вантажовідправника);
  • до — митниці призначення (іншого авторизованого вантажоодержувача);

Вантаж перевозиться при цьому в окремому вантажному місці, контейнері, пакованні чи транспортному засобі комерційного призначення.

Після завершення митного оформлення з електронної системи роздруковується транзитний супровідний документ (ТСД) за формою з Додатка 5 Порядку № 325.

Митні декларації — у вільному доступі

Нині митні декларації тепер можна знайти у форматі відкритих даних порталу, який підтримується Мінцифри. Там у знеособленій формі (суб’єкта господарювання побачити не можна) є дані про типи декларацій, митну вартість товарів та метод її визначення, статистична вартість товарів, інформацію про місяць та рік завершення митного оформлення, кількість у кілограмах та інших одиницях виміру товару та інші дані митних декларацій (митна декларація: зразок заповнення).

Увага: митні декларації доступні всім охочим у форматі відкритих даних.

Єдина митна декларація на всі напрями переміщень

Митна декларація застосовує єдину форму незалежно від напряму переміщень. Відрізняються вони тільки літерним позначенням.

ЛІТЕРНІ ПОЗНАЧЕННЯ У ФОРМІ МИТНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ

Напрям переміщення

Літерний код

Призначення*

вивезення

ЕК

експорт, реекспорт, тимчасове вивезення, митний склад

ввезення

ІМ

імпорт, реімпорт, тимчасове ввезення, митний склад

транзит

ТР

транзит прохідний, транзит внутрішній

* всі митні режими та їхні коди містяться у Класифікаторі митних режимів, який затверджений наказом Мінфіну від 20.09.2012 № 1011 

 

Кодування типів декларацій

Тип декларації мають свій шифр, який використовують податківці. Подається він у вигляді «XXYYZZ», де:

  • XX — код напряму переміщення;
  • YY — код відповідного митного режиму;
  • ZZ — один з кодів АА, ТК, ТФ, ТН, ЕА, ДР, ДТ, ДЕ, ДМ.

Наприклад, митна декларація «ЕК10ТК» — це тимчасова експортна митна декларація оформлена на вивезення товару у митному режимі експорту, «ЕК11АА» — це звичайна митна декларація оформлена на вивезення товару у митному режимі реекспорту (приклад) і т.д.

Такі цифри (код) наводяться в графі 1 митної декларації.

Кодування транзитної декларації здійснюється через ідентифікаційний номер переміщення — MRN (Master Reference Number), який присвоюється митницею відправлення, що свідчить про прийняття такої декларації до митного оформлення. Також MRN — реєстраційний номер транзитної декларації в ЕТC (п. 1 розд. І Порядку № 325).

Електронна митна декларація

Митна декларація може складатися як у електронній, так і у паперовій формі. При цьому для електронного декларування можуть бути використані як паперові, так і електронні (скановані) копії документів. Щоправда, в останньому випадку вони мають бути посвідчені електронним підписом. Також електронного підпису вимагає і сама електронна митна декларація зразок (ч. 2 ст. 257 МК). Після цього митна декларація вважається оформленою.

Увага: електронна форма митної декларації — основна.

Щодо рівноправності обох форм декларування чітко визначає частина 3 статті 257 МК: паперова і електронна декларація рівносильні. Через зручність митники більше наполягають на електронному декларуванні. Майже всі декларації насьогодні складаються саме в електронній формі. Електронна форма дає таке ж право на податковий кредит з ПДВ, як і паперова (індивідуальна податкова консультація ДПС від 28.12.2018 № 5465/ІПК/13-01-12-01-10).

Вартісна межа декларування

Один примірник митної декларації призначений для декларування однієї партії товару. Митна декларація насьогодні суб’єктами господарювання складається, якщо митна вартість товарів перевищує суму, еквівалентну 150 євро (п. 3 Положення № 450, також абз. 2 пп. 196.1.17 ПК).

Така ж сума — 150 євро — встановлена й для звичайних громадян-фізосіб (абз. 3 пп. 196.1.17 ПК).

Митна декларація: терміни

При складанні митних декларацій діють такі терміни:

  • 45 днів — на подачу додаткової митної декларації, якщо оформлялася тимчасова (ч. 1 ст. 260 МК);
  • 10 днів — на подачу митної декларації з дати доставлення товарів до митного органу. Якщо товар протягом 30 днів не потрапив у митний режим чи на склад тимчасового зберігання, він вважається таким, що належить ДМС.

У загальному випадку митне оформлення має вкладатися у 4 години з моменту пред’явлення митниці товарів, транспортних засобів комерційного призначення, які підлягають митному оформленню, за умови, що подані всі необхідні документи та відомості про товари (див. ч. 1 ст. 255 МК). Можливе перевищення даного строку при проведенні аналізів, експертиз, порушенні митних правил (див. ч. 2 ст. 255 МК).

Закінчення оформлення посвідчується відповідними відмітками митниці на самій митній декларації та супровідних, товаро-транспортних документах. В електронній декларації такі відмітки робляться в електронній формі (електронний підпис/печатка).

Імпортна митна декларація: роль в обліку ПДВ

Митна декларація: зразок заповнення. Як відомо, право на податковий кредит при імпорті виникає на дату сплати податкового зобов’язання з ПДВ (п. 198.2 ПК). Його сплату підтверджує оформлена митна декларація. Насьогодні це може бути тимчасова, додаткова та інші види митних декларацій (див. п. 198.6 ПК, також роз’яснення ДПС 101.13 ЗІР). Єдина умова — ПДВ має бути сплачений.

Увага: тимчасова митна декларація, як і додаткова, також є підставою для визнання податкового кредиту з ПДВ.

Отже, сплатити саме податкове зобов’язання з ПДВ необхідно ще до митного оформлення або в день такого оформлення (п. 206.1 ПК). На практиці ж усі платежі сплачує митний брокер, тому перерахувати суму необхідну на сплату ПДВ, мита та інших платежів доведеться йому раніше. Таким чином, для сплати імпортного ПДВ рахунок у СЕА не використовується. Однак дана сума зараховується у збільшення ліміту реєстрації — включається в показник ∑Митн. Для врахування сплаченої суми у ПДВ-ліміт у митній декларації обов’язково має бути заповнена графа В «Подробиці розрахунків», де повинний бути вказаний податковий номер платника податків (в усіх видах декларацій, у т.ч. тимчасовій).

Податковий кредит при імпорті виникає на дату сплати податкових зобов’язань з ПДВ (п. 198.2 ПК).

Увага: для права на податковий кредит з ПДВ має бути заповнена графа В митної декларації.

Якщо з ПДВ є пільга при ввезенні, її код має бути зазначений в графі 36 «Преференція» митної декларації. Код пільги з ПДВ — це останні 3 цифри шифру, який наводиться у даній графі, наприклад «000000102» — це пільга з ввезення лікарських засобів.

Увага: у розрахунку ПДВ використовується найбільша з двох вартостей: митна (графа 45) або фактурна (графа 42).

Нагадуємо також, що ПДВ при імпорті розраховується за вартістю товару, яка збільшена на суму мита й акцизу (п. 190.1 ПК). Як курс валюти використовується курс НБУ на дату подання митної декларації, що наводиться у графі 23 митної декларації (п. 391.1 ПК). Щодо вартості (ціни) товару, то вона може в розрахунках і не співпадати з указаною у графі 42 «Ціна товару» митної декларації, так як береться найбільша: договірна (фактурна) чи митна вартість (п. 190.1 ПК). Митна вартість міститься у графі 45 «Коригування» митної декларації, а фактурна — у графі 42 митної декларації.

Саму ж суму ПДВ в імпортній митній декларації можна побачити у графі 47 «Нарахування платежів». Дана сума ПДВ переноситься до рядків 11.1, 11.2 Податкової декларації з ПДВ того звітного періоду, у якому митна декларація була оформлена.

Експортна митна декларація

Експортна митна декларація ЕК10 відрізняється лише наповненням реквізитів та іншими митними режимами (див. вище таблицю, напрям переміщення — вивезення). Звичайно, що ПДВ у ній не буде та інших особливостей, які пов’язані виключно з імпортом. Якщо у графі 22 «Валюта та загальна сума з розрахунком» проставляється цифра у гривнях, то в лівому підрозділі цієї графи має стояти код «1».

Товари, які були поміщені в режим експорту перестають бути українським з моменту їхнього вивезення за межі України. Якщо товари були розміщені за межами України, то вони втрачають статус українських з моменту їхнього переміщення в режим експорту.

Датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при вивезенні товарів за межі митної території України дата оформлення митної декларації, яка засвідчує факт перетину митного кордону України (індивідуальна податкова консультація ДПС від 12.02.2020 № 567/6/99-00-07-03-02-06/ІПК). Наприклад, дане роз’яснення актуально, коли вивезення товару та оформлення декларації потрапило на різні податкові періоди.

Особливістю експортних декларацій (експорт, реекспорт, переробка на митній території) є те, що вони можуть оформлятися в автоматичному режимі (пілотний проєкт митниці, наказ ДМС від 07.05.2020 № 167):

  • тестування за критеріями;
  • якщо декларація низькоризикову — окреме оформлення.

Митна декларація: бланк

Україна приєднана до Міжнародної конвенції про спрощення і гармонізацію митних процедур, тому форма митної декларації відповідає типовій формі при ООН. Це значить, що українська митна декларація (бланк) буде така ж за формою, як і польська, російська та інших країн, які приєднані до конвенції. Ця Конвенція передбачає ідею єдиного адміністративного документа (ЄАД) для всіх напрямів перевезень: експорт, імпорт, транзит (п. 1 розд. 1 Порядку № 651). Тобто бланк один, реквізити ті ж самі, але наповнення реквізитів може відрізнятися. Наприклад, декларація на експорт та імпорт будуть відрізнятися іншими кодами напряму переміщення та іншими кодами митних режимів.

Митна декларація: зразок заповнення можна знайти в розд. ІІ «Заповнення граф митних декларацій» Порядку № 651.

Увага: бланк митної декларації єдиний для всіх напрямів переміщень.

Чи є митна декларація первинним документом

Дивлячись щодо якої саме господарської операції. Первинний документ має містити дані про господарську операцію. Наприклад, імпортна митна декларація містить дані щодо сплати митних платежів (ПДВ, акциз, мито). Щодо таких платежів — так, митна декларація є первинним документом. Це визнає й Мінфін у листі від 23.01.2013 № 31-08410-07-16/2073.

Щодо інших операцій пов’язаних імпортом-експортом додатково потрібні інвойс і товаро-транспортна накладна, а також умови зовнішньоекономічного контракту. Однієї лише митної декларації для бухгалтерського обліку буде замало.

Митна декларація: порядок заповнення

Інформація з заповнення деяких ключових граф митної декларації, джерелом якої є розд. ІІ Порядку № 651, наведена у таблиці нижче.

ЗАПОВНЕННЯ МИТНОЇ ДЕКЛАРАЦІЇ

№ графи

Назва графи митної декларації

Пояснення щодо заповнення

(детальніше – див. Порядок № 651)

1

Декларація

код декларації:

  • 2-значний літерний код за класифікатором напрямів переміщень;
  • 2-значний код митного режиму;
  • 2-значний код типу декларації

2

Відправник/Експортер

відправник відповідно до ЗЕД-контракту

3

Форми

Порядковий номер комплекту та загальна кількість комплектів з додатковими аркушами. Наприклад, цифри «1» та потім «3» мають значення: декларація, яка складається з 3-х комплектів (декларація + 2 додаткові аркуші)

4

Відвантажувальні специфікації

Перша цифра — кількість доповнень, а друга – кількість специфікацій. Якщо їх немає, то ставиться «0» і «0»

5

Всього товарів

Загальна кількість товарів, які потрапляють у митну декларацію. Загальна кількість дорівнює кількості граф 31. Якщо до декларації є специфікація, то вказується загальна кількість найменувань товарів

 

 

12

Відомості про вартість

сума митних вартостей задекларованих товарів за графою 45 (+додаткові аркуші та специфікації)

 

20

Умови поставки

літерне позначення умов поставки Інкотермс з класифікатора умов поставки

21

Ідентифікація та країна реєстрації активного транспортного засобу на кордоні

Відомості про транспортний засіб, на якому здійснюється перетин митного кордону. Назва судна, реєстраційний номер автомобіля, номер залізничного вагона і т.п.

22

Валюта та загальна сума за рахунком

літерний код валюти відповідно до класифікатора валют, у якій складені інвойси (рахунки-фактури) або інші документи, за якими визначена вартість товару

23

Курс валюти

Вказується курс НБУ валюти, вказаної в графі 22. Курс береться на дату подачі митної декларації. Якщо у графі 22 був код «UAH», то ставиться «1»

24

Характер угоди

Вказується код характеру угоди з відповідного класифікатора. Наприклад, «21» — переміщення товарів з розрахунками у вільно конвертованій валюті. Справа наводиться літерний код валюти розрахунку, наприклад «USD» — долар, «EUR» — євро

 

 

31

Вантажні місця та опис товарів

опис товарів, що дає змогу їх ідентифікувати

 

33

Код товару

зазначаються у підрозділі:

  • першому – перші 8 знаків коду товарів з УКТ ЗЕД*;
  • другому – 9-й та 10-й знаки коду товару УКТ ЗЕД*;
  • третьому і четвертому – нічого, вони не заповнюються;
  • п’ятому – «0» товар підлягає експортному контролю, «1» товар військового призначення, «2» імпорт товарів подвійного призначення, «3» потребує висновку Держекспортконтроль

 

 

36

Преференція

Коди пільг щодо мита, акцизного податку, ПДВ, якщо вони наявні (наводяться у такому ж порядку 3-значні коди пільги). Ставиться «000» – якщо вони відсутні

 

42

Ціна товару

наводиться фактура вартість (за інвойсами, рахунками-фактурами, іншими зазначеними документами)

 

45

Коригування

зазначається митна вартість товару

46

Статистична вартість

Значення митної вартості поділене на 1000 і 5 знаків після коми. Якщо відсутня митна, то береться фактурна вартість

47

Нарахування платежів

Нарахування митних платежів, акцизу, ПДВ з відповідними кодами класифікатора видів надходжень до бюджету. Наприклад, «020» – мито на імпорт, «185» – акциз на транспортні засоби, ввезені фізособами, «028» – імпортний ПДВ і т.п. Наводяться й бази нарахування (кількість товару, митна вартість тощо)

 

 

В

Подробиці розрахунків

Зазначаються податкові номери платника податку, коди та загальні суми митних платежів. На відміну від графи 47 тут наводяться тільки загальні суми

 

50

Принципал

наводяться відомості про перевізника (експедитора)

 

* зверніть увагу, що коди УКТ ЗЕД час від часу змінюються, оновлюються. Детальніше про оновлення УКТ ЗЕД – читайте у матеріалі Код УКТ ЗЕД в податковій накладній: як визначити

Порядок заповнення транзитних декларацій

Щодо транзитних декларацій, то від Державної митної служби існують Методичні рекомендації щодо заповнення митної декларації на товари при їх поміщенні у митний режим транзиту на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту (2023). Вони наведені у файлі нижче.

митна декларація зразок заповнення

Митна декларація: відмова у прийнятті

Митна декларація може бути відхилена митницю за таких підстав (ст. 264 МК):

  • відсутні усі необхідні відомості, декларація подана без документів, немає обов’язкових електронних реквізитів в електронній формі декларації;
  • декларація подана з порушенням вимог МК.

При відхилення декларації на митниці складається картка відмови, де вказуються причини та роз’яснення вимог. Рішенні про відмову має бути прийняте в строк 4 години за деякими винятками, описаними у статті 255 МК. Якщо протягом цього строку відповіді немає, то таку бездіяльність митниці можна оскаржити.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді