В які строки платники ПДВ при переході на єдиний податок без сплати ПДВ подають заяву 3-ПДВ

Платники ПДВ, які прийняли рішення про перехід на єдиний податок зі ставкою 5%, можуть подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ одночасно із заявою про застосування спрощеної системи

В які строки платники ПДВ при переході на єдиний податок без сплати ПДВ подають заяву 3-ПДВ

Алгоритм розблокування податкових накладних та подання таблиці даних

Реєстрація діє до дати анулювання реєстрації платника ПДВ, яка проводиться шляхом виключення з Реєстру платників ПДВ і відбувається у разі якщо, будь-яка особа, зареєстрована як платник податку, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ (пп. «в» п.184.1 Податкового кодексу України (ПК) та пп. «в» п. 5.1 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130; далі — Положення).

Госпсуб’єкт, який є платником інших податків і зборів, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до податкової не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку наступного календарного кварталу (пп. 298.1.4 ПК).

За умови дотримання платником єдиного податку вимог, що встановлює ПК для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до податкової. Зробити це необхідно не пізніше ніж за 15 к. дн. до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюють реєстрацію платника ПДВ у разі обрання ним першої або другої групи чи ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка включає ПДВ до складу єдиного податку (пп. 298.1.5 ПК).

Для анулювання реєстрації платник ПДВ подає до податкової за місцем перебування на обліку заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою № 3-ПДВ (п. 5.3 Положення). Таку заяву платник ПДВ може подати в електронній формі.

Рішення про анулювання реєстрації за заявою платника ПДВ приймає податкова протягом 10 к. дн.

Для зручності платники ПДВ, які прийняли рішення про перехід на спрощену систему оподаткування із ставкою, яка не передбачає сплату ПДВ можуть подати заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ одночасно із заявою про застосування спрощеної системи оподаткування.

Податківці виключають госпсуб’єкта з Реєстру платників ПДВ без подачі таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування такий суб’єкт зробив відповідну позначку.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
754

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91316

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
570998

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді