Як сільгоспникам повернутися на четверту групу після спецставки 2%

Автор
експерт з питань оподаткування
Допоможемо сільгосппідприємствам — єдинникам 4 групи та платникам ПДВ, які у 2022 році перебували на єдиному податку третьої групи за ставкою 2%, повернутися на свою систему оподаткування. За прикладом і підказками від експерта без проблем заповните заяву та декларацію

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Після скасування воєнного стану, а саме — з першого дня місяця, наступного за місяцем такого скасування, платники єдиного податку третьої групи за ставкою 2% автоматично повернуться до системи оподаткування, на якій перебували раніше (пп. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ Податкового кодексу України; ПК).

Водночас можна самостійно відмовитися від використання єдиного податку третьої групи за ставкою 2% із першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому ухвалене таке рішення.

Алгоритм повернення на четверту групу після спецставки 2% єдиного податку

  1. Заповніть заяву

Щоб перейти на спрощену систему оподаткування, відмовитися від неї та внести зміни у межах цієї системи, подайте заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі — Заява).

Строк подання Заяви — до першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому ухвалене рішення про повернення до своєї системи оподаткування. Наприклад, якщо сільгосппідприємство планує повернутися на четверту групу єдиного податку з 1 червня 2023 року, то воно має подати Заяву до 31.05.2023 включно.

Під час заповнення Заяви найперше слід визначити, в якій графі проставити позначку «×» — «Відмова» чи «Внесення змін».

Позначка «Відмова» зазвичай означає, що суб’єкт господарювання хоче відмовитися взагалі від спрощеної системи оподаткування та перейти на загальну (для юросіб — на сплату податку на прибуток).

Позначка «Внесення змін» означає, що платник податків хоче щось змінити в межах перебування на спрощеній системі оподаткування. Наприклад, змінити групу чи ставку податку.

Вважаємо, що під час повернення на четверту групу єдиного податку з третьої групи, тобто у разі «переміщення» всередині спрощеної системи оподаткування, позначку слід проставляти саме в полі «Внесення змін».

Увага! У рядках 1—4 Заяви заповнюйте реквізити платника та органу ДПС, а в рядку 5 «Підстави подання заяви» оберіть рядок 5.2 «Зміна ставки та групи».

Як відповісти на запит податківців: сім порад від Головбух Агро

Зразок заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (фрагмент)

Зразок заповнення заяви про застосування спрощеної системи оподаткування (фрагмент)

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

  1. Подайте декларацію

Щоб повернутися на четверту групу єдиного податку, замало заповнити лише Заяву. Необхідно подати ще й податкову декларацію на 2023 рік з цього податку.

Увага! Мінфін наказом від 19.06.2015 № 578 затвердив податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи (далі — Декларація). Із 2023 року платники застосовують оновлену форму цієї Декларації у редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 № 394.

Зазвичай платники подають Декларацію лише раз на рік — до 20 лютого поточного року. ПК не передбачає можливості подавати її після цієї дати. Водночас випадок повернення з єдиного податку третьої групи за ставкою 2% вочевидь має стати винятком. Оскільки згідно з підпунктом 9.9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК підприємство має повернутися саме на ту систему оподаткування, на якій воно перебувало раніше, тобто на четверту групу єдиного податку. Тому після подання Заяви необхідно подати Декларацію, в якій обчислити суму податку за період із дати повернення до кінця року. Наприклад, якщо сільгосппідприємство вирішить повернутися на четверту групу єдиного податку з 01.06.2023, то розрахувати суму єдиного податку цієї групи слід за період з 01.06.2023 до 31.12.2023.

ПК не визначає строк подання Декларації для такої ситуації. Вважаємо, що можна застосовувати строк, передбачений підпунктом 295.9.5 ПК для випадків зміни протягом податкового (звітного) періоду площ сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування. А саме — подавати Декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним періодом, у якому відбулися відповідні зміни.

Заповніть заяву про застосування спрощеної системи оподаткування

Читайте статтю безкоштовно: активуйте демодоступ до е-журналу «Голобух Агро» ⏩

  1. Підготуйте додатки до Декларації

Форма Декларації включає такі додатки:

Підготуйте додатки до Декларації

Читайте статтю безкоштовно: активуйте демодоступ до е-журналу «Голобух Агро» ⏩

Приклад заповнення декларації платника єдиного податку четвертої групи

Сільгосппідприємство з 01.06.2023 повертається до сплати єдиного податку четвертої групи. Станом на цю дату у нього в користуванні є:

  • 100 га ріллі (НГО 1 га — 40 250,00 грн);
  • 80 га багаторічних насаджень (НГО 1 га — 63 250,00 грн).

Ділянки знаходяться на підконт­рольній Україні території, на якій бойові дії не здійснювалися.

Приклад заповнення декларації платника єдиного податку четвертої групи

Читайте статтю безкоштовно: активуйте демодоступ до е-журналу «Голобух Агро» ⏩

Зразок заповнення декларації платника єдиного податку четвертої групи (фрагмент)

Зразок заповнення декларації платника єдиного податку четвертої групи (фрагмент)

СКАЧАТИ ЗРАЗОК ⏩

 

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді