Інвентаризація пального: алгоритм дій та бухоблік

Автор
експерт з податкового обліку Експертус Головбух
Алгоритм дій бухгалтерії та інших підрозділів підприємства для проведення інвентаризації пального. Документальне оформлення результатів ревізії та відображення їх в бухобліку. Бланки спеціальних інвентаризаційних документів для скачування

Інвентаризація покликана забезпечити достовірність даних бухобліку та фінансової звітності. Її мета — підтвердити фактичну наявність активів, виявити нестачі й надлишки, факти розкрадань.

Норми законодавства приписують проводити інвентаризацію пального раз на місяць. Проте перевіряти фактичні залишки пального мають право частіше, коли того потребує ситуація (вибіркова/позачергова інвентаризація).

Розглянемо, як проводиться інвентаризація пального.

16 СПРАВ ГРУДНЯ: ГОТУЄМОСЯ ЗАКРИТИ 2023 РІК ▶️

Якою нормативкою керуватися

Під час інвентаризації пального застосовуйте:

Вимоги Інструкції № 281 обов’язкові для всіх підприємств, установ, організацій та ФОПів (далі — підприємство), які провадять хоча б один із таких видів економічної діяльності: закупівля, транспортування, зберігання і реалізація нафти і нафтопродуктів на території України (абз. 4 п. 1 Інструкції № 281). Підприємства, що зберігають пальне винятково для власних потреб, теж мають діяти за Інструкцією № 281.

Увага: інвентаризацію пального проводьте не рідше ніж один раз на місяць (п. 13.2 Інструкції № 281).

Коли необхідно — проведіть позачергову/вибіркову інвентаризацію (п. 7 розд. І Положення № 879; пп. 10.4.2, п. 14.7 Інструкції № 281). Якщо виявили надлишок або нестачу пального, призначте позачергову інвентаризацію — її можете провести будь-коли (пп. 10.4.3 Інструкції № 281).

Інвентаризація пального: як оформити результати

Розглядаємо детально, які дії мають зробити підрозділи підприємства, щоб оформити результати інвентаризації:

Чи можна складати власні документи

Стандартні форми актів інвентаризації, що їх пропонує Інструкція № 281, містять багато зайвих реквізитів, не потрібних для більшості підприємств. Тож можете розробити власні форми документів — нормативні акти цього не забороняють.

Власні форми розробляйте на основі форм із Інструкції № 281, дотримуйте лише загальних правил щодо обов’язкових реквізитів первинки (ч. 2 ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 № 996-XIV). Зокрема, слова «нафтопродукт», «нафта» замініть на «бензин», «пальне», видаліть зайві графи — «маса баласту (для нафти і темних нафтопродуктів)», «маса понтона» тощо.

Відредаговані бланки і форми документів затвердьте як рекомендовані внутрішнім документом, наприклад, як додаток до наказу про облікову політику тощо.

Як показати результати інвентаризації пального в бухобліку



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді