Аграрні ноти: що потрібно знати

UA RU
Автор
провідний експерт з податкового обліку Експертус Головбух
З наступного року має запрацювати новий фінансовий інструмент для кредитування сільгоспвиробників — аграрні ноти. Пояснимо, у чому відмінність між аграрними нотами та аграрними розписками, а також хто з аграріїв і в яких випадках може застосовувати аграрні ноти

Аграрії матимуть ще одну можливість залучити додаткове фінансування для ведення сільського господарства та здійснення розрахунків за чинними договорами. Закон України «Про аграрні ноти» від 02.02.2024 № 3586-IX (даліЗакон № 3586), запроваджує новий фінансовий інструмент для кредитування сільськогосподарського виробництва — аграрні ноти. Цей документ регулюватиме відносини, що виникають під час видачі, обігу, припинення аграрних нот, звернення стягнення за аграрними нотами. Закон, за винятком його окремих прикінцевих положень, набере чинності з 1 січня 2025 року. Тож із цієї дати можна буде оформлювати аграрні ноти. З’ясуємо, з чим матимуть справу вже невдовзі аграрії.

Аграрні ноти та аграрні розписки

Аграрні ноти — це новий фінансовий інструмент. Вони існуватимуть в електронній формі у вигляді облікового запису на рахунку в цінних паперах у системі депозитарного обліку цінних паперів в Реєстрі аграрних нот (далі — Реєстр). Аграрні ноти є більш сучасним аналогом аграрних розписок, але не замінюють їх. Тобто аграрні розписки, що складають у паперовій формі на спеціальному бланку та нотаріально посвідчують, продовжать використовувати також. При цьому Закон № 3586 не поширюється на відносини, що регулює Закон про аграрні розписки, й навпаки.

ЧИМ ВІДРІЗНЯЮТЬСЯ АГРАРНІ НОТИ ВІД АГРАРНИХ РОЗПИСОК

Що може бути предметом застави за аграрною нотою

Аграрна нота передбачає, що виконання зобов’язань боржника забезпечене заставою. При цьому земельні ділянки сільгосппризначення не можуть бути предметом застави за аграрною нотою, а також не можуть бути стягнуті на користь кредитора.

Предметом застави може бути винятково майбутня сільськогосподарська продукція, перелік якої визначений у групах 01—24 розділів I—IV УКТ ЗЕД. Водночас предмет застави за аграрними розписками обмежений майбутнім урожаєм продукції за переліком у групах 01—14 розділів I та II УКТ ЗЕД. Тобто, крім застави майбутнього врожаю, Закон № 3586 також передбачає можливість і порядок застави за аграрною нотою живих тварин і продуктів тваринного походження, продуктів рослинного походження, продуктів їх первинної переробки.

Закон № 3586 передбачає й випадки, коли зібраної чи отриманої сільськогосподарської продукції недостатньо для повного виконання зо­бо­в’язань боржника. У цьому разі предметом застави за аграрною нотою стає будь-яка інша сільськогосподарська продукція, що вирощують, збирають, виробляють, утримують та/або розміщують або вирощуватимуть, збиратимуть, вироблятимуть, утримуватимуть та/або розміщуватимуть на земельній ділянці, в приміщеннях, на територіях та/або виробничих потужностях, на яких до цього вирощували, збирали, виробляли, утримували та/або розміщували сільськогосподарську продукцію, що була предметом застави за аграрною нотою.

Водночас кредитор набуває право вимагати дострокового виконання зобов’язань за аграрною нотою та застосування в судовому порядку інших наслідків їх невиконання (ч. 14 ст. 13 Закону № 3586). Зокрема, стягнення штрафів і суми зобов’язання або примусової передачі сільгосппродукції відповідного виду.

ВИМОГИ ДО ПРЕДМЕТА ЗАСТАВИ ЗА АГРАРНОЮ НОТОЮ

Коли не можна застосовувати аграрні ноти

Скористатися перевагами застосування аграрних нот зможуть не всі бажаючі — Закон № 3586 забороняє певним особам брати учать у відносинах щодо аграрних нот. Перелік таких осіб містить стаття 5 зазначеного Закону.

Аграрні ноти: що потрібно знати

СКАЧАТИ ПЕРЕЛІК

Аграрну ноту не можна використовувати одночасно з аграрними розписками одному й тому самому боржнику щодо того самого предмета застави.

Аграріям доведеться обирати, в який спосіб залучати кредитні кошти.

ХТО ТА ЯК МОЖЕ ВИДАТИ АГРАРНІ НОТИ

Які є види аграрних нот

За змістом зобов’язання боржника аграрні ноти поділяють на товарні та фінансові.

Аграрні ноти: що потрібно знати

Товарні та фінансові аграрні ноти

Коли можна використовувати аграрні ноти для розрахунків за договорами

Розраховуватися за договором шляхом видачі або передачі аграрної ноти можна винятково за умови, що у такому договорі передбачена можливість проведення розрахунку з використанням аграрної ноти (ст. 3 Закону № 3586). У цьому разі зобов’язання за таким договором припиняються в розмірі зобов’язання за аграрною нотою, якщо договір не передбачає іншого. Тож варто заздалегідь проаналізувати свої потреби у додатковому фінансуванні й подбати про наявність відповідних положень у договорах.

ЯК ФУНКЦІОНУВАТИМЕ РЕЄСТР АГРАРНИХ НОТ

Запровадження аграрних нот має сприяти розширенню можливостей виробників сільгосппродукції отримати додаткове фінансування у вигляді кредитів та одночасно зменшити витрати на їх отримання. Наразі ж триватиме робота з ухвалення нормативно-правових актів, необхідних для реалізації зазначених новацій.



зміст

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді